Magyar gazdaság

Pontosabb a kormány, mint a kutatók

Nemcsak a közvélemény-, de a gazdaságkutatóknál is előfordul, hogy az általuk közölt számok számottevő eltérést mutatnak a tényekhez képest.

A GKI Gazdaságkutató Zrt. bizonyult a legpesszimistábbnak abban az összevetésben, amelyet a Világgazdaság végzett a négy nagy hazai intézet – a GKI mellett a Pénzügykutató Zrt., a Kopint-Tárki Zrt. és a Századvég Gazdaságkutató Zrt. – év elején kiadott GDP-előrejelzése kapcsán. A 2015–2019-es időszakot nyomon követve az tűnik ki, hogy az elemzőcég által közölt első negyedéves növekedési prognózisokban zömében 1 százalékpont körüli negatív eltéréssel mérték be a magyar gazdaság éves alakulását a tényadathoz képest. A GKI – ahogy más elemzőcég is – többször korrigált az adott év várható GDP-dinamikáján, a negyedévente frissített becslései már közelebb álltak a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) mutatóihoz.

Az intézeti összevetést érdemes kiegészíteni a kormány előrejelzéseivel is, amelyek reálisabban közelítettek a tényadatokhoz.

Fotó: Shutterstock

Időrendben haladva 2015-re a GKI 2 százalékos bővülést jelzett első körben. Mint utóbb kiderült, ez 1,5 százalékponttal maradt el a KSH első, 3,5 százalékos tényadatától, miközben a kormányzat által áprilisban publikált szám 0,4 százalékpontos eltérést mutatott.

A Századvég 3,1 százalékos, a Pénzügykutató 2-2,5 százalékos (ezt még 2014 végén adta ki), a Kopint-Tárki pedig 3,2 százalékos becslésre jutott.

Egy évvel később, 2016 márciusában a GKI 2,3 százalékos prognózisa megegyezett a KSH eredményével, ezt azonban a cég júniusi frissítésében 2 százalékra mérsékelték. A konvergenciaprogram 0,2 százalékponttal volt optimistább, a Századvég, a Pénzügykutató és a Kopint-Tárki 2,4 százalékot jelzett. A 2017-es év eleji növekedési prognózist a GKI 3,2 százalékra hozta ki, amely újra egy százalékpont körüli (0,9) lemaradásban volt a 4,1 százalékos tényadattól. Ezzel a kormányzati konvergenciaprogram teljes összhangban állt. A Századvég elemzői 3,6 százalékos előrejelzést tettek közzé.

A teljes cikk a Világgazdaság hétfői számában olvasható

GDP prognózis Q1 gazdaságkutatók
Kapcsolódó cikkek