Magyar gazdaság

A dél-koreaiak hozták a legtöbb pénzt

A dél-koreai Samsung SDI, SK Innovation és Doosan cégek, a németországi FAKT AG, a Lufthansa Technik, az Audi és az Infineon, továbbá a japán Toray és a kínai CMC is jelentős magyarországi beruházás indítását jelentette be az idén, sok más társaság mellett.

Már október végén megdőlt Magyarországon a múlt évi, 8500 milliárd forintos beruházási rekord. Az első tíz hónapban 4,7 milliárd euró külföldi működő tőke érkezett, ebből 2,5 milliárd Dél-Koreából, így a dél-koreai cégek átvették a vezetést a németországiaktól

– ismertette Ésik Róbert, a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) vezérigazgatója az MTI tudósítása szerint. A vizsgált időszakban 62 nagy beruházásról született megállapodás – mint arról Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter korábban tájékoztatott. A projektekhez 129 milliárd forint állami támogatás járult, megvalósításukkal pedig több mint 9600 munkahely jöhet létre. A tíz hónap során a dél-koreai vállalatok tíz nagyberuházást kezdeményeztek, a japánok pedig négyet, az elektromos autóiparhoz kapcsolódóan. A legtöbb – tizenegy –­­ beruházás célpontja Komárom-Esztergom megye, amelyet Pest megye és Budapest követ kilenc, illetve hat beruházással.

Km Vu Csan, a Samsung SDI Magyarország Zrt. gyártóközpontjának vezetõje
Forrás: MTI/Mónus Márton

Az év egyik legnagyobb, mintegy 390 milliárd forintos beruházását a Samsung SDI jelentette be. A pénzből a társaság a gödi akkumulátorgyártó üzemét bővíti, amivel 1200 új munkahelyet hoz létre. A magyarországi tevékenysége 2001-ben monitorgyártással indult, az akkumulátorgyártás 2016-ban kezdődött. Hegyeshalom és Bezenye határában a németországi FAKT AG kezdett egy kertészeti termelési, feldolgozási és logisztikai központ kialakításába márciusban, 330 hektáron. Az egymilliárd eurós (313,7 milliárd forintos) beruházást Nagy István agrárminiszter az elmúlt évtizedek legnagyobb és legkomplexebb hazai kezdeményezésének nevezte a maga nemében. A FAKT tizenkétféle terméket kíván előállítani, és létrehozna egy Európában jegyzett márkát is.

 

A teljes cikk a Világgazdaság keddi számában olvasható

Audi beruházás Lufthansa Samsung
Kapcsolódó cikkek