Magyar gazdaság

Kitermelheti az árát a drágább tojás

A húsvét utáni és a nyári alacsony árakhoz képest emelkedtek a tojásárak, és a nagyobb termelők költségeit már fedezik – állítja Pákozd Gergely, a Tojásszövetség volt alelnöke.

Körülbelül 10-15 éve rövidülnek a szezonok, jó néhány éve még karácsonyra, húsvétra is korábban kezdtek bevásárolni az emberek. Ám tojásforgalmazás szempontjából a karácsony ettől függetlenül is erős szezon, már vetekszik a húsvéttal – mondta a Világgazdaságnak Pákozd Gergely tojástermelő, a Tojásszövetség korábbi alelnöke. A tojásnál mint rövid szavatossági idejű terméknél gond, hogy a megnövekedett igényeket nagyon nehéz kiszolgálni ilyen rövid időn belül. Ezért a termelők készleteznek a karácsonyi szezon előtt. Ugyanakkor a szezon elmúltával egyértelműen csökken a kereslet, holott a tyúkok ugyanannyi tojást tojnak, mint a nagy kereslet idején. Az talán megnyugtató a nagyobb termelőknek, hogy ebben az időszakban a háztájiban tartott tyúkok jellemzően nem tojnak, míg húsvét után szinte mindenütt, ami nagyobb versenyhelyzetet teremt a tojás­piac szereplőinek.

Fotó: Békés Megyei Hírlap / Lehoczky Péter

Bár Pákozd Gergely szerint a piaci árak nincsenek teljesen rendben, de a jelenlegi árszint fedezi a nagyobb termelők költségeit, a kisebb, néhány ezer darabot termelőkét viszont nem feltétlenül. Az utóbbiak a nagyobb versenytársaiknál fajlagosan magasabb költségekkel dolgoznak, ezért, ha adott szint alá esnek az árak, abbahagyják a termelést.

A tojástermelők helyzetét is nehezíti a jelentős bérköltség-emelkedés, és mivel munkaerőből is hiány van, azt kénytelenek kiváltani. Ám míg az intenzív, ketreces tojástermelő rendszerek jól automatizálhatók, az alternatív, szabadtartásos mélyalmos megoldás kevésbé. Ráadásul egyes áruházláncok jelezték, hogy a jövőben kiiktatnák a kínálatukból a ketreces tartásból származó tojást.

Mi azt mondjuk, hogy hagyjuk a fogyasztókat dönteni ebben a kérdésben

– mondta erről Pákozd Gergely, aki a tojástermelők felelősségének tartja a fogyasztók tájékoztatását.

A teljes cikket a Világgazdaság hétfői számában olvashatja

tojásszövetség Pákozd Gergely tojástermelés mezőgazdaság tojásárak
Kapcsolódó cikkek