Magyar gazdaság

A toleranciasáv fölé mehetett az infláció

Csupán átme­netileg emelkedhet a pénzromlás üteme 4 százalék fölé. Az év további részében a fogyasztói árindex mérséklődésére számítanak az elemzők.

Januárban 4,3 százalékra emelkedhetett az éves alapon mért a Világgazdaság elemzői konszenzusa szerint. A szakértők várakozása megegyezik a Magyar Nemzeti Bank (MNB) prognózisával, ami azért meglepő, mert a jegybanki cél 3 százalék, 1 százalékpontos toleranciasáv mellett. Ez azt jelenti, hogy a csütörtökön – a Központi Statisztikai Hivatal közzétételében – érkező adat a cél felett 1,3, a toleranciasáv felett pedig 0,3 százalékponttal alakulhat.

Az MNB szerint azonban a pénzromlás felpörgése a monetáris hatáskörön kívüli tényezőknek, elsősorban az olajárak változásának tudható be. Erre utal az is, hogy a konszenzusunk az alapfolyamatokat megragadó mutatóknál mérséklődést, illetve stagnálást vár. Az éves alapon mért maginfláció az előző havi 3,9-ről 3,8 százalékra csökkenhet, míg az adószűrt indikátor decemberrel megegyezően 3,5 százalék lehet.

Fotó: VG / Kallus György

Várhatóan jelentősen megugrik az infláció januárban, ám ennek elsődleges okai átmeneti tényezők lesznek – nyilatkozta lapunknak Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője. Az üzemanyagár és a bázishatás is felfelé tolja a fogyasztói árindexet, valamint a postai szolgáltatások, a szerencsejáték drágulása és a dohánytermékek jövedékiadó-emelése is felfelé nyomja a mutatót. A bázishatás a következő hónapoktól inkább lefelé kényszeríti az árszínvonalat. Virovácz Péter hozzátette: ugyan jelentős drágulás várható, azonban az átmenetiség miatt az MNB várhatóan nem reagál a monetáris politika átalakításával.

Kuti Ákos, a Danube Capital vezérigazgató-helyettese azt hangsúlyozta, hogy az infláció januári emelkedésében a bázishatás mellett egyedi tényezők is szerepet játszanak. A kereskedelmiszálláshely-szolgáltatás áfája 18-ról 5 százalékra csökkent, ami lefelé húzza a drágulás ütemét, ugyanakkor az év elején ismét emelkedett a dohánytermékek jövedéki adója, ami ellentétes hatást fejt ki.

A teljes cikket a Világgazdaság keddi számában olvashatja

konszenzus 2020 infláció január
Kapcsolódó cikkek