Magyar gazdaság

Januárban is érkezett uniós forrás

Az év első hónapjában 187 millió euró, azaz több mint 46 milliárd forint uniós támogatást hívott le az Európai Bizottságtól Magyarország.

Brüsszel a 2014–2020-as uniós ciklusban a Magyarország rendelkezésére álló források 43 százalékát már átutalta, a múlt év végi részeredményekhez képest januárban 187 millió euróval, azaz mintegy 46 milliárd forinttal kúszott feljebb a számláló – derült ki az Európai Bizottság adataiból. Az évtized végéig tartó hétéves időszakban Magyarország 29,64 milliárd euróból gazdálkodhat, ebből 4,63 milliárd a nemzeti önrész, az pedig 25,01 milliárd eurót ad. A bizottság a rá eső részből eddig 10,83 milliárd eurót folyósított, ami 3658 milliárd forintnak felel meg.

Ezen a téren a forint tartós gyengülése ráadásul növeli is Magyarország mozgásterét, hiszen Brüsszel euróban fizeti a támogatást, az árfolyamot pedig évekkel ezelőtt még 300 forint körül hirdették ki.

Fotó: Vémi Zoltán / VG

A teljes forráskerethez képest csekély összegű januári átutalás azért sem becsülendő le, mert az év eleje hagyományosan csendes időszak a fejlesztéspolitikában, különösen az első hónap.

Bár az Európai Unió a január 31-i Brexit után már csak 27 tagú, az Európai Bizottság adatbázisa Nagy-Britanniával is számol a briteket érintő fejlesztési programok kifutása miatt. Ez azért is lényeges, mert

a forráslehívási rangsorban Magyarország épp a szigetországiakkal áll holtversenyben a 12. helyen, 43 százalékkal, miközben az uniós átlag éppen csak eléri a 40 százalékot.

A listából kirajzolódik, hogy mely országban milyen stádiumban járnak az uniós forrásból megvalósuló beruházások, fejlesztések, hiszen a kezdeti előlegek után az Európai Bizottság már csak teljesítésalapú számlákat kiegyenlítve indít átutalást.

A teljes cikket a Világgazdaság keddi számában olvashatja!

uniós forrás Európai Bizottság fejlesztési pénzek
Kapcsolódó cikkek