Magyar gazdaság

Putyin már a demográfiára figyel

A GDP 2,7 százalékát fordítaná a családokra az orosz kormány, de még így is távol a demográfiai krízis megoldása. A jelenlegi folyamatokat alapul véve a nyugdíjreformmal 2028-ra kilencmillióval lehet több ember a munkaerőpiacon, mint az intézkedés nélkül.

Többévnyi takarékoskodást ad fel Oroszország, hogy megteremtse a szélesebb körű családtámogatás alapjait. Az orosz demográfiai helyzet annak ellenére súlyos, hogy a 2010-es évek nagy részében növekedett a népesség. A 90-es évek népességfogyása után, Vlagyimir Putyin második ciklusában fordult a kormányzat figyelme a problémára, 2006-ban mutatták be az anyasági tőkének nevezett támogatási rendszert. A második és harmadik gyerek után járó támogatás segített ugyan a családokon, és növekedésnek indult a lélekszám, de a támogatás hatását nem lehet elválasztani a jólét általános növekedésétől: 2004 és 2012 közt megnégyszereződött a lakossági fogyasztás. Elemzők szerint

az intézkedés nem növelte a születésszámot, csak lerövidítette a várakozási időt az első két gyermek között.

Az évtized vége már kevésbé volt termékeny, a lakosságszám ismét csökkenni kezdett, a természetes bevándorlás pedig már nem elég, hogy ellensúlyozza a trendet.

Fotó: Shutterstock

A munkaképes korúak száma rohamosan esik: a rendszerváltozás idején nagyon kevés gyermek született, most ők adják a munkavállalók derekhadát. 2028-ra azonban már az éves természetes csökkenés mértéke elérheti az évi 600 ezret.

A kivándorlás még súlyosabb: erről csak durva becslések vannak, de meghaladhatja az évi 500 ezer főt, és a felmérések szerint gyorsul a folyamat. Mindezek következtében a dolgozó korban lévő népesség száma 2006 óta 8,8 millióval esett.

Emellett ugyan emelkedett az elmúlt években a termékenységi ráta, az 1999-es 1,16-ról mostanra 1,75-ra nőtt, de ez még mindig jóval a stagnálást jelző 2,1-es mutató alatt van. A folyamatos csökkenés öngerjesztő, az ENSZ becslése szerint a szülőképes korban lévő nők száma a következő tíz évben akár 25 százalékkal is csökkenhet. A csökkenő születésszámból következik, hogy a társadalom vészesen öregszik. A 65 évesnél öregebbek aránya 15 százalékra nőtt a húsz évvel ezelőtti 13-ról, 2036-ra már 19 százalék közelében lehet az arányuk. Mivel a hamarosan nyugdíjba menő generációkat egy szűkebb létszámú réteg követi, egyre nő az eltartottak aránya is a lakosságon belül.

A teljes cikket a Világgazdaság szerdai számában olvashatja

Vlagyimir Putyin demográfia
Kapcsolódó cikkek