Magyar gazdaság

A fővárosi Airbnb-piac is satufékezett

Befagyott az Airbnb szolgáltatása Budapesten, óráról órára nő a lemondások száma. A húsvéti után már a május elsejei hosszú hétvégén is üresen maradhat sok ezer szálláshely.

Z uhanórepülésbe kezdett a közösségi szálláshelyek piaca is a koronavírus terjedésével, a foglalásokat folyamatosan mondják vissza a vendégek – tájékoztat­ta a Világgazdaságot a Magyar Apart­mankiadók Egyesületének (MAKE) elnöke.

Schumicky Balázs szerint rossz esetben már nemcsak a húsvét, hanem az Európa-szerte munkaszüneti napnak számító május elsejéhez kapcsolódó hosszú hétvége is elúszhat.

A 12,5 ezres budapesti Airbnb-szegmens, amely a Boooking.com-on és a többi szállásfoglaló oldalon hirdetett lakással együtt mintegy 15-16 ezer ágyas közösségiszálláshely-kapacitást jelent a magyar fővárosban, gyorsuló ütemben dermed meg:

a múlt hét közepére már feleannyi foglalást sem jegyeztek, mint a tavalyi év azonos időszakában.

A helyzet azóta nem pusztán napról napra, hanem órára órára rosszabb, és egyelőre semmi remény arra, hogy a tendencia megfordul. Az egyesületi elnök szerint a most elhalasztott utazások nyomán keletkező bevételkiesést az amúgy rendkívül pörgős, májustól szeptemberig tartó időszakban sem tudják már pótolni.

Fotó: AFP

Egyelőre még él a remény a szálláskiadókban, hogy legkésőbb májusra rendeződik a helyzet. Még az azt követő nagy budapesti sportrendezvényeket sem fújták le.

A szakember rámutatott arra is, hogy leginkább az egy-két, maximum háromlakásos portfóliót működtető tulajdonosok és a fix díjért lakásokat bérlő Airbnb-szolgáltatók kerültek nagy bajba, hiszen a máskor éves átlagban havi 21 napon át foglalt belvárosi ingatlanok ezrei állnak most üresen.

Elsőként, február elején, a kínai és a dél-koreai vendégek mondták le a foglalásokat. Ez kevésbé érintette érzékenyen a szálláskiadókat, mint amikor megjelent a vírus Olaszországban, Németországban és Angliában. „Amikor ritkítani kezdték a légitársaságok a járataikat, akkor kapott óriási léket a piac” – mondta a MAKE elnöke.

A teljes cikket elolvashatják a Világgazdaság keddi számában

Budapest Magyarországi Apartmankiadók Egyesülete koronavírus Schumicky Balázs Airbnb
Kapcsolódó cikkek