Cégvilág

A fővárosi Airbnb-piac is satufékezett

Befagyott az Airbnb szolgáltatása Budapesten, óráról órára nő a lemondások száma. A húsvéti után már a május elsejei hosszú hétvégén is üresen maradhat sok ezer szálláshely.

Z uhanórepülésbe kezdett a közösségi szálláshelyek piaca is a koronavírus terjedésével, a foglalásokat folyamatosan mondják vissza a vendégek – tájékoztat­ta a Világgazdaságot a Magyar Apart­mankiadók Egyesületének (MAKE) elnöke. Schumicky Balázs szerint rossz esetben már nemcsak a húsvét, hanem az Európa-szerte munkaszüneti napnak számító május elsejéhez kapcsolódó hosszú hétvége is elúszhat.

A 12,5 ezres budapesti Airbnb-szegmens, amely a Boooking.com-on és a többi szállásfoglaló oldalon hirdetett lakással együtt mintegy 15-16 ezer ágyas közösségiszálláshely-kapacitást jelent a magyar fővárosban, gyorsuló ütemben dermed meg: a múlt hét közepére már feleannyi foglalást sem jegyeztek, mint a tavalyi év azonos időszakában. A helyzet azóta nem pusztán napról napra, hanem órára órára rosszabb, és egyelőre semmi remény arra, hogy a tendencia megfordul. Az egyesületi elnök szerint a most elhalasztott utazások nyomán keletkező bevételkiesést az amúgy rendkívül pörgős, májustól szeptemberig tartó időszakban sem tudják már pótolni. „Egyelőre még él a remény a szálláskiadókban, hogy legkésőbb májusra rendeződik a helyzet. Még az azt követő nagy budapesti sportrendezvényeket sem fújták le.” A szakember rámutatott arra is, hogy leginkább az egy-két, maximum háromlakásos portfóliót működtető tulajdonosok és a fix díjért lakásokat bérlő Airbnb-szolgáltatók kerültek nagy bajba, hiszen a máskor éves átlagban havi 21 napon át foglalt belvárosi ingatlanok ezrei állnak most üresen. Elsőként, február elején, a kínai és a dél-koreai vendégek mondták le a foglalásokat. Ez kevésbé érintette érzékenyen a szálláskiadókat, mint amikor megjelent a vírus Olaszországban, Németországban és Angliában. „Amikor ritkítani kezdték a légitársaságok a járataikat, akkor kapott óriási léket a piac” – mondta a MAKE elnöke. Úgy értékelte, kevés az esély rá, hogy a szétaprózott, több ezer magánember alkotta Airbnb-piacon nem indul majd be negatív árspirál az idővel várhatóan visszatérő vendégekért. A szállodaiparban – amelyben az idei év 13 százalékos áfacsökkentéssel indult – más a helyzet, ott láncok és egymással kooperálni képes menedzsmentek működnek, de a közösségi szálláshelyeken mindent felülírhatnak az egyéni érdekek. Ráadásul éppen most kapott az ágazat pluszadót a 4 százalékos turizmusfejlesztési hozzájárulás formájában. Schumicky Balázs szerint amint rendeződik a helyzet, kormányzati segítséget fognak kérni. Most a hatóságok a vírus terjedésének megfékezésére és az emberek egészségének megőrzésére koncentrálnak, de amint ez sikerül, rögtön előtérbe kell kerülnie a gazdasági károk mérséklésének.

A koronavírus az évek óta emelkedő, januárban már átlagosan 47 eurós napi lakásáron üzemelő budapesti Airbnb-piacra mért csapást. A ma még beláthatatlan helyzetből kell felépíteniük magukat az egyéni szálláskiadóknak a most ugyancsak krízishelyzet felé sodródó légitársaságokkal vagy azok nélkül. Az szolgáltatása rendkívül erősen függ a fapadosok működésétől, a vendégek zöme ugyanis nem

autóval vagy vonattal érkezik, és gyorsan dönt a foglalásáról, valamint annak lemondásáról is. A kereskedelmi szálláshelyek piacán jellemzően a két-három héttel az indulás előtti foglalás a megszokott, éppen ezért a talpra állás is gyors lehet majd, ha meglesznek hozzá feltételek.

A máskor éves átlagban havi 21 napon át foglalt belvárosi ingat­-

lanok ezrei állnak most üresen

Budapest Magyarországi Apartmankiadók Egyesülete koronavírus Schumicky Balázs Airbnb
Ezek is érdekelhetik