Magyar gazdaság

Indul az intenzív felkészülés

A mostani, átmeneti évben a piaci szereplők és az intézmények is felkészülhetnek a közvetlen brüsszeli pályázatokkal elérhető kutatás-fejlesztési és innovációs források minél nagyobb arányú lehívására, amiben az agráriumnak fontos szerepe lehet – mondta a Világgazdaságnak Birkner Zoltán, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke.

Milyen eredménnyel jutottak a magyarországi pályázók közvetlen brüsszeli forrásokhoz a most záruló uniós ciklusban?

Magyarország a később csatlakozott tizenhárom ország közül a harmadik legtöbb forrást hozta el, ami azt jelenti, hogy közepes a teljesítményünk. A Horizon 2020 keretprogram eddig odaítélt támogatásainak ugyanakkor ez csupán a 0,6 százaléka, ami sem a GDP-nk, sem a lakosságarányunk szempontjából nem megfelelő.

Hogyan lehet ezen javítani a következő időszakban?

Nagyon meg kell erősítenünk a forráslehívásnak ezt a lábát. Ez azt jelenti, hogy mivel most

van egy átmeneti évünk, amelyben sokkal több eszközt hirdetünk meg, képezni tudjuk a piacot, szélesíthetjük a nemzetközi kapcsolatainkat, Magyarországon pedig olyan tudásközpontokat hozhatunk létre, amelyek a nemzetközi együttműködések partnerei lehetnek.

Fotó: Vémi Zoltán / VG

Mindenkit megszólítunk: az intézményi hálózatot, az egyetemeket, a kutatóintézeteket és a vállalkozásokat is, és segítjük a felkészülésüket. Azt reméljük, hogy ennek eredményeként a következő ciklus sokkal sikeresebb lesz.

Ennek érdekében miben kellene még fejlődnünk?

A javuló versenyképesség és a jobb hatékonyság érdekében Magyarország egységes szemlélettel igyekszik kezelni az adott tudományterülethez tartozó erőforrásokat. Sokkal tudatosabban készítjük fel az egyetemeket az új korszakra. Az elmúlt időszakban nagyon sok, viszonylag egyszerűen elérhető forrás állt rendelkezésre az országban, az intézményi szereplők nem voltak érdekeltek a jóval komplikáltabb, több nemzetközi partnerrel megvalósítható, nehezebben összerakható pályázatok beadásában. Ám mi most díjazzuk azokat, akik ilyen konstrukcióban pályáztak, még akkor is, ha nem nyertek, de közel álltak hozzá.

A teljes interjút a Világgazdaság hétfői számában olvashatja!

Birkner Zoltán agrárinnováció k+f+i Nemzeti Kutatási Fejlesztési és Innovációs Hivatal
Kapcsolódó cikkek