VG | A koronavírus-járvány miatt az európai élelmiszeripart alkotó 294 ezer vállalkozásnak és az iparág 4,7 millió munkavállalójának egyre nehezebb teljesítenie, hogy a fogyasztókat teli polcok és hűtőpultok várják az üzletekben. A FoodDrinkEurope (Európai Élelmiszeripari Konföderáció) megjelölte azokat a kritikus pontokat, amelyek különösen megterhelik az élelmiszer-ellátási láncot. A szervezet az Európai Bizottságnak küldött levelében sürgős intézkedéseket szorgalmaz.
Különösen fontos az élelmiszeripari munkaerő támogatása. A járvány közvetlen és járulékos hatásaként a munkavállalók kiesése súlyos gondot okoz az előállításban és a szállítmányozásban egyaránt. A FoodDrinkEurope ezért felkérte az Európai Bizottságot, hogy készítsen iránymutatást a tagállamoknak, hogy az egészségügyi dolgozókhoz hasonlóan az élelmiszeripari dolgozók is mentességeket és kiváltságokat kaphassanak.
A bizottság március 16-án útmutatást tett közzé a tagállamoknak a határigazgatósági intézkedésekről, hangsúlyozva, hogy az élelmiszer alapvető szolgáltatás. Ezért az élelmiszer-ellátás működéséhez szükséges árukat minden uniós tagállamnak alapvető fontosságúnak kell tekintenie, és biztosítania kell gyors átjutásukat a határokon.
A FoodDrinkEurope szerint az élelmiszer-ellátási lánc egyik erőssége, hogy az árukat könnyen és viszonylag gyorsan tudja mozgatni az országok között. Mivel a vírushelyzet miatt a határok átlépése nehézkessé vált, a szervezet szerint fontos lenne, ha a tagállamok az élelmiszeripari tehergépjárművek esetében is használnák a zöldfolyosót, és felfüggesztenék a hét végi tilalmakat. A szervezet szorgalmazza továbbá a határátlépési tilalmak uniós harmonizációját.
Az EU élelmiszeriparának 99 százaléka kis- és középvállalkozás, a járvány pedig súlyosan fenyegeti e vállalkozások fennmaradását. Az élelmiszeripart a vendéglátó egységek bezárása nagyon hátrányosan érinti. A FoodDrinkEurope arra kérte a bizottságot, hogy dolgozzon ki átfogó intézkedéseket a munkahelyek megőrzésére és az ágazat hosszú távú fenntarthatóságára.
A koronavírus kitörése óta az eladások csökkentek, főként Kínában és az ázsiai régióban. A szervezet ezért arra kérte a bizottságot, hogy tartson kétoldalú tárgyalásokat a főbb kereskedelmi partnerekkel az élelmiszerek és a jelentősebb összetevők kereskedelmének megkönnyítésére, és alakítson ki nemzetközi együttműködéseket a termékek további globális mozgatására.
Az EU élelmiszeriparának
99
százaléka kis- és középvállalkozás
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.