Magyar gazdaság

Beindult a bárányexport

Nem zökkenőmentesen és az elmúlt években tapasztalható dömpinggel, de beindult a húsvéti bárányexport az olasz piacra.

Nem zökkenőmentesen és az elmúlt években tapasztalható dömpinggel, de beindult a húsvéti bárányexport az olasz piacra – tájékoztatta a Világgazdaságot Hajduk Péter, a Magyar Juh- és Kecsketenyésztő Szövetség ügyvezető igazgatója.

Korábban ugyanis félő volt, hogy a koronavírus-járvány, különösen az olaszországi súlyosbodása miatt bevezetett korlátozások következtében, Magyarországon maradnak az exportra szánt élő állatok, és ez borítékolta volna a termelők veszteségét.

A teljes húsvéti szezonban általában 150–180 ezer juhot, a termelésük harmadát exportálják a tartók.

Képünk illusztráció – Fotó: AFP/dpa/Sven Hoppe/Germany OUT

Hajduk Péter kiemelte, hogy a döntéshozók igényt tartottak a szövetség véleményére, ami jól mutatja, hogy az ágazatban a kereskedők, a feldolgozók és a termelők összefogása, és az, hogy szakmaközi szervezetté alakultak, nagyobb súlyt adott a szavuknak.

Az olasz vevőknek a múlt héten is voltak árletörési próbálkozásaik, de ezeket sikerült kezelni, és az árak normalizálódtak. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy jelenleg a 20–24 kilós bárányoknál kilónként 1030–1050 forintot fizetnek a vevők, az e fölötti kategóriákban pedig 50 forintos áresésekkel megy lefelé az ár.

A kialakult helyzetben ágazatunk kisebb megrázkódtatásokkal, de átvészeli ezt az időszakot

– jelentette ki.

A kiszállított mennyiség persze így is kisebb, mint egy normál húsvéti szezonban, mert az olaszországi éttermek és a kisebb húsboltok is zárva vannak, csak a nagy vágóhidak működnek, amelyek a nagy áruházláncokat látják el.

A teljes cikk a Világgazdaság szerdai számában olvasható

Magyar Juh- és Kecsketenyésztő Szövetség Hajduk Péter bárányexport
Kapcsolódó cikkek