Magyar gazdaság

Kritikus helyzet jöhet a húsiparban

Az elmúlt napokban jelentősen esett a kiskereskedelemben a húsok iráni kereslet, az iparágban pedig attól tartanak, hogy az éttermek és a közétkeztetés ellehetetlenülése miatt más EU-s országokban „felszabaduló” áru megjelenik a hazai piacon is, és letöri az árakat.

A nagy bevásárlási hullám után a húsok iránti kereslet is drasztikusan esett az elmúlt egy hétben – mondta a Világgazdaságnak Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetségének elnöke. A forgalom akár 20 százalékkal is elmaradhat az egy évvel korábbi azonos időszakétól, de a két héttel ezelőttihez képest jóval nagyobb mértékben. Éder Tamás szerint ugyanis megteltek az otthoni hűtők, továbbá az említett időszak a hónap végére esett, amikorra sok családnak elfogyott a pénze a pánikbevásárlások után. Ám a két héttel ezelőtti húsforgalom-növekedés nem valódi bővülés, hanem jelentős csatornaváltás volt, mert a korábban a menzán vagy az étkezdében fogyó húst most az üzletekben vették meg a családok – állítja az elnök.

Bár a jövő héten, a húsvét előtt és a fizetések beérkezése után normalizálódhat a forgalom, az ágazatban attól tartanak, hogy úgynevezett likvidációs húskészletek érkezhetnek a magyar piacra más európai országokból, letörve a hazai árakat. Az Európában ellehetetlenülő HoReCa- (Hotels, Restaurants, Cafés) szektornak a nyugati országokban nagyobb a jelentősége, mint Magyarországon, így ott most sokkal nagyobb húsmennyiség keresi a helyét, és találhatja meg ismét Kelet-Európában, ezen belül Magyarországon, ahol az ár általában elsődleges szempont.

Persze a vevőknek rövid távon jó az árak leverése, de ezeknek a készleteknek a megjelenése kritikus helyzetbe sodorhatja a húsipart – magyarázta Éder Tamás. Az afrikai sertéspestis miatt az elmúlt évben az egekbe emelkedett az élő sertés ára, a forint gyengülése miatt kilogrammonként ismét 550 forint körül alakul. Az alapanyagár-emelkedést a húsipar máig nem tudta teljes mértékben érvényesíteni az áraiban, így sok cég veszteséges. A hazai üzemek a kisebb fogyasztói kereslet miatt az elmúlt napokban már a hűtőtárolókat és a fagyasztókat töltötték. Abban reménykednek, hogy a húsvét előtti élénkülő forgalomban apadni fog a mennyiség, de ezt meghiúsíthatja a likvidációs készletek megjelenése.

Éder Tamás úgy látja, hogy nagy a kiskereskedelmi láncok társadalmi felelőssége, mert a következő hetekben folytatott tevékenységükkel hosszú időre meghatározhatják a magyar húsipar gazdasági helyzetét. A mikro-, kis- és közepes üzemekben máris kritikus lehet a helyzet, hiszen azok a leginkább érintettek a HoReCa-szektorban: a fő piacuk a helyi éttermek és a közétkeztetés kiszolgálása volt. Ezért több szakmai szervezet is kéri, hogy ezek a nem csak a húsiparban működő élelmiszeripari vállalkozások adó- és járulékügyekben ugyanolyan elbírálás alá essenek, mint a HoReCa-szektor cégei.

afrikai sertéspestis Éder Tamás húsárak húspiac horeca
Ezek is érdekelhetik