Magyar gazdaság

Tízezrével vándorolnak nyugatra a román idénymunkások

Mintegy százezer romániai vendégmunkás vállal mezőgazdasági idénymunkát Németországban a koronavírus-járvány közepette. A pan­démia nyomában járó munkaerő-kiesés miatt Nyugaton óriási kereslet mutatkozik a kelet-európai dolgozók iránt.

A világjárvány idején külföldön munkát vállaló románok tábora alig csökken, legtöbbjüket a megélhetési kényszer viszi rá, hogy egészségüket kockáztatva útra keljenek.

Valamiből el kell tartani a családot

– ez volt a sablonválasz, amikor tudósítónk a kolozsvári repülőtéren kérdezte a várakozó utasokat Ebben az időszakban ezrével szállítják az idénymunkásokat a charterjáratok Románia nagyobb légikikötőiből Németországba, ahol elsőként az arrafelé roppant népszerű spárgát kell leszüretelniük, majd következik az eper. Az ottani termelők nyomására a német kormány április elején feloldotta a koronavírus-járvány miatt márciusban elrendelt teljes tilalmat, és az ágazat munkaerőigénye miatt szigorú szabályok mellett mégiscsak engedélyezte több tízezer külföldi mezőgazdasági idénymunkás beutazását. A tavaszi munkákra, elsősorban a spárga betakarításához, május végéig több százezer idénymunkásra van szükség, de mivel a beutazási tilalom után csak kevesen maradtak az országban, nagy keletje lett a kelet-európai vendégmunkásnak.

A kolozsvári repülőtérről charterjáratokat indítanak Németországba és Angliába
Fotó: VG

Elsőként Románia sietett a német agrárium megsegítésére, ami nem véletlen, hiszen az ország eddig is óriási munkaerőforrása volt Nyugat-Európának, ahol megközelíti az ötmilliót a román vendégmunkások száma. Egy kétoldalú diplomáciai megállapodás nyomán a bukaresti kormány katonai rendeletben oldotta fel a korábbi tilalmat, és a koronavírus-járvány közepette jóváhagyta a spárgaszedők „exportját”.

Ludovic Orban miniszterelnök becslése szerint a tavaszi időszakban mintegy 80-90 ezer honfitársa távozik külföldre munkavállalási céllal.

Miközben a romániai gazdák arra panaszkodnak, hogy nem találnak idénymunkást, nincs kivel megművelniük a földjeiket, a kormányfő azzal védekezik, hogy a román államnak még a mostani pandémia idején sem áll módjában korlátozni polgárai szabad munkavállalását.

A teljes cikk a Világgazdaság keddi számában olvasható

munka Románia agrárium vendégmunkások
Kapcsolódó cikkek