Magyar gazdaság

Vágóhidak állnak le, esik a csirke ára

Jelentős túlkínálat és áresés alakult ki az európai és a magyarországi baromfipiacon is, amit az ágazati európai szakmai szervezetek – a hazai terméktanács egyetértésével – a harmadik országokból érkező import átmeneti korlátozásával kezelnének. Belföldön ráadásul terjed a madárinfluenza.

Az európai uniós tagállamokban egyenként 20–40 százalékos kiesést okoz a baromfihúspiacon a HoReCa-szektor (szállodák, éttermek, kávéházak) teljes leállása. Ez azt jelenti, hogy mindenhol túltermelés van, ami áresést okozott – mondta a Világgazdaságnak Csorbai Attila, a Baromfi Termék Tanács (BTT) elnök-igazgatója.

Eközben folyamatosan érkeznek a harmadik országokból az EU-ba az évi 850 ezer tonna tételei, holott az elsősorban Brazíliából, Thaiföldről és Ukrajnából küldött szállítmányok túlnyomó részét is a HoReCa ágazat vásárolta meg.

Az importőrök annak érdekében, hogy ne veszítsék el a szállítási jogaikat, továbbra is szállítanak, és tárolják az árut, amíg újra nem indulnak az éttermek és az idegenforgalom.

Az Európai Bizottságnak helyzetjelentést, javaslatcsomagot készítő nemzetközi szakmai szervezetek – az Európai Baromfi-feldolgozók és -kereskedők Szövetsége (AVEC) és az Európai Élőbaromfi-termelők és Tojáskeltetők Egyesülete (ELPHA) – is felhívják a figyelmet, hogy ezekre a szállításokra nincs igény a piacon.

Fotó: MTI / Rosta Tibor

Így jelentős túlkínálat alakult ki Európában, Magyarországon például az élő csirke kilogrammonkénti felvásárlási ára 230 forint körül van – míg „békeidőben” 250 forint körül volt –, az átlagos önköltség viszont 240-245 forint.

Sok helyen beteltek a hűtőkapacitások, és egyes kisebb vágóhidak már nem veszik át az élő csirkét.

A helyzetet súlyosbítja, hogy ismét felütötte a fejét a madárinfluenza, emiatt már csaknem 2 millió állatot kellett leölni, ez pedig beláthatatlan következményekkel járhat – mondta az elnök-igazgató. A járvány leginkább a víziszárnyasokat sújtja, de érint minden fajt, a vírus már meg is jelent a pulyka- és brojlertelepeken, valamint a tojótyúk-állományban is. A legutóbbi, 2016–2017-es madárinfluenza-járvány idején 3,2 millió madarat irtott ki a hatóság – emlékeztetett Csorbai Attila.

A teljes cikk a Világgazdaság hétfői számában olvasható

madárinfluenza AVEC koronavírus Csorbai Attila ELPHA baromfi Baromfi Termék Tanács
Kapcsolódó cikkek