Magyar gazdaság

Állja a sarat a monetáris eszköztár

Legfeljebb finomhangolás képzelhető el a monetáris tanács jövő keddi ülésén, miután az eszköztár átalakítása egyelőre teljesítette a kitűzött célokat, a forint szabadesését is megállította.

Nem várható érdemi lépés a monetáris tanácstól a keddi kamatdöntő ülésen

– hangzott a Világgazdaság által megkeresett elemzők egyöntetű válasza. Halász Ágnes, az UniCredit Bank vezető elemzője arra hívta fel a figyelmet, hogy a monetáris eszköztár áprilisi átalakítása beváltotta a hozzá fűzött reményeket, megállította a forint szabadesését. Jobbágy Sándor, a CIB Bank elemzője legfeljebb finomhangolást tart elképzelhetőnek, a hosszú hozamok csökkenése ugyanis megvalósult. Varga Zoltán, az Equilor vezető elemzője legkorábban a június 23-i kamatdöntő ülésen vár lépéseket, mivel ekkor frissül a makropálya. Egyelőre nincs jelentős monetáris politikai teendő, hiszen az ötéves hozamok 50 bázisponttal, a tízéves hozamok pedig 100 bázisponttal csökkentek az eszköztár átszabása óta. Az Equilor szakértője aláhúzta: a kedvező fordulathoz hozzájárult a nemzetközi befektetői hangulat javulása is.

Fotó: Móricz-Sabján Simon / VG

A maginfláció továbbra is magasan maradhat, ami érdemi inflációs kockázatot jelent, különösen a gazdaság újraindulása után – figyelmeztet Jobbágy Sándor. A fogyasztói árindex ugyanakkor tovább csökkenhet májusban, illetve a nyári hónapokban, de várhatóan nem marad 2 százalék közelében a mutató – tette hozzá az elemző.

Varga Zoltán szintén átmeneti csökkenést vár az inflációtól, mivel az olajárak már visszakapaszkodtak a márciusi szintre, így az éves átlagos drágulási ütem 3 százalék felett lehet. Ezzel párhuzamosan a maginfláció 4 százalék körül alakulhat, vagyis a döntéshozatal szempontjából kiemelt mutatók a Magyar Nemzeti Bank (MNB) 3 százalékos célja körül, a plusz-mínusz 1 százalékpontos toleranciasávon belül lehetnek. A szakértő hozzáfűzte: a gazdaság felfutása az emelkedéséhez vezethet, ennek kordában tartásához pedig kamatemelésre lehet szükség, annak ellenére, hogy a jegybankok egyelőre ódzkodnak a monetáris szigorítástól.

A teljes cikk a Világgazdaság csütörtöki számában olvasható

amerikai kamatdöntés KAMATDÖNTÉS elemzők monetáris politika MNB
Kapcsolódó cikkek