Magyar gazdaság

Hidegháborús hangulat jöhet a piacokon

Az ünnepi zárvatartások miatt várhatóan kedden reagálnak a befektetők a fokozódó amerikai–kínai feszültségre. Amíg a feltörekvő, főként ázsiai országok devizáit gyengítheti az új helyzet, a kínai tőzsdék forgalma, a dollár és a menedékeszközök árfolyamai nyerhetnek a folyamaton.

Látszólagos nyugalom jellemezte hétfőn a piacokat, ez azonban inkább annak volt köszönhető, hogy több ázsiai ország, Nagy-Britannia és az Egyesült Államok értékpapírpiacai is zárva tartottak. A dollár erősödése és a szokásos kereskedési volumen 40 százalékán üzemelő határidős amerikai és brit kötvényárfolyamok is jelezték, hogy

a kiújult kínai–amerikai feszültség miatt a háttérben már megkezdődtek a portfólióátrendezések.

Az MSCI Hong Kong Index pénteken a tüntetések hírére 6,8 százalékot esett, és zuhanását tegnap is csak a bejelentett újabb kínai élénkítő intézkedések tudták megállítani. A hongkongi dollár hathetes mélypontján kereskedik az amerikai dollárral szemben, és a jüan is közelít tavalyi mélypontjához. Az Alibaba és a Baidu internetes óriáscég árfolyama azzal együtt zuhant tovább, hogy az Alibaba pénteki gyorsjelentése erre kevés indokot adott. A nemzetközi piaci hatások a mai amerikai nyitás után élesedhetnek, de a WTI olajtípus már tegnap reggel 33,4 dollárig süllyedt, a feltörekvő devizák pedig gyengülni kezdtek.

Fotó: AFP

Az amerikai–kínai feszültség az elmúlt napokban számos fronton kiéleződött, a kezdeti vádak, amelyek szerint Kína nem járt el megfelelően a járvány megfékezésében, és nem teljesíti a kereskedelmi megállapodást, eltörpülnek a folytatáshoz képest.

A hírek szerint az Egyesült Államok szankciókat vethet ki Kínára, ha elfogadják a hongkongi nemzetbiztonsági törvényre múlt héten benyújtott javaslatot.

Kína azzal fenyegetett, hogy több amerikai nagyvállalat, így az Apple, a Boeing és a Cisco is felkerülhet a nem megbízható vállalatok listájára. A hét végén az amerikai fél 24 kínai vállalattal és egyetemmel bővítette tiltólistáját, korlátozva az amerikai technológiához való hozzáférésüket.

A teljes cikket a Világgazdaság keddi számában olvashatja!

amerikai–kínai feszültség tőzsde
Kapcsolódó cikkek