Magyar gazdaság

Zárt kapuk mögött épül a vásárváros

A felére apasztja a járvány a Hungexpo Zrt. forgalmát, a kiállításokat őszre ütemeznék át. Akik nem akarnak idén megjelenni, nem kapják vissza a teljes részvételi díjat.

Az idei eredetileg erős évnek ígérkezett a Hungexpo Zrt.-nél, és 6,5 milliárd forintos árbevételt terveztek (ami a tavalyi 8,5 milliárdnál szerényebb, de kétévente több nagy kiállítás menetrendszerűen hiányzik a bevételekből), ám a járványhelyzet miatt a cég forgalma a reméltnek alig több, mint a fele, nagyjából 3-4 milliárd forint lehet – erről a társaság vezérigazgatója beszélt a Világgazdaságnak. Ganczer Gábor arra is rámutatott, hogy ezzel egyidejűleg több milliárd forint bevételtől esnek el a kiállításiparban érdekelt egyéb szolgáltatók is, a standépítőktől, az audiovizuális cégeken és a hoszteszügynökségeken át a vendéglátósokig. A Hungexpónál nemzetközi példák alapján elkezdődött egy poszt-Covid kiállítási kézikönyv összeállítása is. Ami biztos, hogy a fokozott higiéniai előírásokon túl sok más is változik, a digitális tartalmak és a látványelemek például nagyobb szerepet kapnak a jövő kiállításiparában.

A február végi Utazás kiállítást még megtartották ugyan, de a sikeres szakmai napok ellenére a végső látogatószám majdnem 20 százalékkal kisebb volt a vártnál. Ezzel párhuzamosan változatlan intenzitással folyt a nagy sikerűnek ígérkező Construma és Otthon Design szervezése – idézte fel a járványkrízis berobbanása előtti napokat Ganczer Gábor. A vásárváros március 13-án bezárt kapui mögött azonban nem állt meg az élet, sőt, a nettó 55 milliárd forintos beruházásból épülő fogadóközpont, a két új csarnok és a kongresszusi központ építése zavartalanul folytatódhatott. Olyannyira, hogy vannak ütemek, amelyek a tervezettnél előrébb tartanak. „Korábbi átadás nem valószínű, de a kiállítási kényszerszünet egyetlen pozitív mellékhatása, hogy a vártnál is jobban halad a beruházás” – mondta a vezérigazgató.

Bár a társaság bevételei két hónapja teljesen lenullázódtak, mind a 92 állományban lévő dolgozót sikerült megtartani, és ha a szeptem­berre tervezett újraindulás megvalósul, akkor várhatóan nem kényszerülnek elbocsátásokra. Munka ugyanis van: az idei kiállításnaptárból hat – illetve az amúgy is holtszezonnak számító két nyári hónapon kívül négy – hónap programját teljesen újra kell szervezni. A kiállítóknak az idei új időpont az elsődleges ajánlat, amelyre a teljes befizetett részvételi díjat beszámítják. Akik azonban idén már nem, csak jövőre akarnak megjelenni, azoknak a vis maior helyzet, illetve a szervezők saját költségeinek érvényesítése miatt nem adják vissza a teljes összeget. Egyelőre a 2020 tavaszára meghirdetett kiállítások 90 százalékának találtak idei dátumot. A szeptember elejére tervezett, de jövőre elhalasztott Eucharisztikus Világkongresszus sem veszett el, Budapest marad a helyszíne.

Az őszi szezon szeptember harmadik hétvégéjén az Automobil & Tuning Show-val indul, és lesz Construma is, bár az erre az évre tervezett két Otthon Design kiállítás összeolvad. Megrendezik az Ipar Napjait is ősszel, a későbbi dátum miatt részben szkeptikus építőipari vállalkozásokkal ellentétben az ipari kiállítókkal könnyebben megy az egyeztetés. A Hungexpo vezérigazgatója hisz abban, hogy a járvány után elsőként a regionális rendezvények állhatnak talpra, a koronavírust elsősorban az iparágak nemzetközi csúcsrendezvényei szenvedik majd meg. Ganczer Gábor szerint a gazdasági válsággal együtt jár, hogy a céges és a magánkiadásokat megnyirbálják, és ezzel a Construmának számolnia kell egy ideig, ezért a következő évi bevételeket is óvatosabban tervezik.

Ganczer Gábor COVID-19 kiállításipar Hungexpo Zrt.
Ezek is érdekelhetik