Magyar gazdaság

Nincs nyugtató a gyógyszerészeknek

Összesen 160 millió forint kiskereskedelmi különadó folyhat be a költségvetésbe a gyógyszertárakból, a szakmai szervezet szerint 337 patika lesz fizetésre kötelezve – egyes esetekben néhány doboz külföldről behozott egyedi engedélyes készítmény értékesítése elég ahhoz, hogy a patika meghaladja az adóköteles forgalmat.

Mindösszesen 337 érintettje van a gyógyszertárakra kivetett különadónak, amelynek összege 160 millió forint – olvasható a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) honlapján.

A patikákra kivetett különadó legjobban a hálózatban működőket sújthatja, illetve azokat a gyógyszertárakat, amelyek nagyobb értékű gyógyszerek forgalmazását vállalják.

Ilyenek például az egyedi méltányosság alapján beszerzett gyógyszerek is, amelyek külföldről érkeznek.

Szakemberek szerint ilyen termékek forgalmazása esetén az az 500 ezer forint, amely az adóalap minimuma, nagyon gyorsan összejön. A patikák esetében fizetendő kiskereskedelmi mértéke efelett sávos rendszerű, 30 milliárd forintig 0,1, 30 és 100 milliárd forint között 0,4 százalék adót kell fizetni.

Fotó: Fejér Megyei Hírlap/Pesti Tamás

A Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetsége szerint, ha csak egyszeri befizetésről lenne szó, akkor elfogadhatónak tartanák, hogy ezzel hozzájárulnak a koronavírus járvány elleni védekezéshez, azonban a törvényből az látszik, hogy ez nemcsak egy egyszeri alkalom, hanem folyamatos a befizetés.

Nem csitultak az indulatok a Magyar Gyógyszerészi Kamara területi elnöki értekezletén sem, ahol 21 területi szervezet közül 19 képviseltette magát. A résztvevők határozatban kérték, hogy a kormány tegye egyértelművé: az egészségügyi ellátórendszer részének tekinti-e a gyógyszerellátást és az abban foglalkoztatott szakembereket.

Megoldást szeretnének a gyógyszertárak működésével kapcsolatos problémákra is, a többi között a vidéki, kis forgalmú gyógyszertárak helyzetére, az árrésstruktúra hibáira és a patikákban dolgozók bérére is, amely még a nemzetgazdasági átlagbért sem éri el.

A teljes cikket elolvashatják a Világgazdaság szerdai számában

Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetsége gyógyszerész patika
Kapcsolódó cikkek