Magyar gazdaság

A jelentkezők ötöde marad csak a tanári pályán

Az idén hatezerrel kevesebben indultak el a pedagógussá válás útján, mint tavaly.

A pedagógusok ­augusztusi fizetésében jelenik meg az új bérelem, amely a garantált illetmény 10 százalékának felel meg. Az emelés mintegy 120 ezer tanári, tanítói munkakörben dolgozót érint, de a technikai személyzet és a nevelést, oktatást segítők kimaradtak az ágazati szakmai bérpótlékból – mondta a Világgazdaságnak Gosztonyi Gábor, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnöke. A július 1-jétől hatályos emelés összege néhány ezer forinttól 20 ezer forintig terjedhet.

Érzékeljük az emelésre irányuló szándékot, de ennél kiszámíthatóbb, valódi bérrendezésre van szükség

– mondta az alelnök. A jövő évi költségvetésben pedig hiába jut 80 milliárd forinttal több oktatásra, ez nagyjából fedezi az ágazati bérpótlékot és a szakképzésben végrehajtott béremelést – tette hozzá.

A szakképzésben dolgozó 30 ezer tanárra ez a bérpótlék nem vonatkozik. Az ő bérük átlagosan 30 százalékkal emelkedik július 1-jétől – erről Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti államtitkára beszélt korábban –, a 35 milliárd forintnyi emelés nem egységes.

Fotó: MTI/Varga György

Annak, hogy a pedagógusoknál nem bért emelnek, hanem pótlékot adnak, technikai okai vannak, s erre az összegre a PSZ nem is béremelésként tekint, hanem ágazati bérpótlékként. Gosztonyi Gábor azt mondta: a pedagógusfizetések számításánál ismert úgynevezett vetítési alap már évek óta nem változik, ez a 2014-es minimálbért, vagyis a 101 500 forintot jelenti.

Ha a mindenkori lenne a tanárok fizetésének az alapja, akkor elégedettebbek lennének, hiszen az folyamatosan emelkedik, így viszont az eltelt évek alatt milliókat veszítettek a pedagógusok.

Az alelnök szemléltetésként említette, hogy a 2019–2020-as tanévet a pedagógusok „ingyen” dolgozták végig, mert akkora veszteség érte őket azzal, hogy elszakították a bérük vetítési alapját a minimálbértől.

A teljes cikket a Világgazdaság keddi számában olvashatja

tanár Pedagógusok Szakszervezete béremelés Gosztonyi Gábor
Kapcsolódó cikkek