Világgazdaság

A jelentkezők ötöde marad csak a tanári pályán

A pedagógusok ­augusztusi fizetésében jelenik meg az új bérelem, amely a garantált illetmény 10 százalékának felel meg. Az emelés mintegy 120 ezer tanári, tanítói munkakörben dolgozót érint, de a technikai személyzet és a nevelést, oktatást segítők kimaradtak az ágazati szakmai bérpótlékból – mondta a Világgazdaságnak Gosztonyi Gábor, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnöke. A július 1-jétől hatályos emelés összege néhány ezer forinttól 20 ezer forintig terjedhet. „Érzékeljük az emelésre irányuló szándékot, de ennél kiszámíthatóbb, valódi bérrendezésre van szükség” – mondta az alelnök. A jövő évi költségvetésben pedig hiába jut 80 milliárd forinttal több oktatásra, ez nagyjából fedezi az ágazati bérpótlékot és a szakképzésben végrehajtott béremelést – tette hozzá.

A szakképzésben dolgozó 30 ezer tanárra ez a bérpótlék nem vonatkozik. Az ő bérük átlagosan 30 százalékkal emelkedik július 1-jétől – erről Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti államtitkára beszélt korábban –, a 35 milliárd forintnyi emelés nem egységes. Annak, hogy a pedagógusoknál nem bért emelnek, hanem pótlékot adnak, technikai okai vannak, s erre az összegre a PSZ nem is béremelésként tekint, hanem ágazati bérpótlékként. Gosztonyi Gábor azt mondta: a pedagógusfizetések számításánál ismert úgynevezett vetítési alap már évek óta nem változik, ez a 2014-es minimálbért, vagyis a 101 500 forintot jelenti. Ha a mindenkori lenne a tanárok fizetésének az alapja, akkor elégedettebbek lennének, hiszen az folyamatosan emelkedik, így viszont az eltelt évek alatt milliókat veszítettek a pedagógusok. Az alelnök szemléltetésként említette, hogy a 2019–2020-as tanévet a pedagógusok „ingyen” dolgozták végig, mert akkora veszteség érte őket azzal, hogy elszakították a bérük vetítési alapját a minimálbértől.

Csütörtökön hirdetnek a felsőoktatásban ponthatárokat, az idei év a 11 100 pedagóguspályára jelentkezővel negatív rekord – mondta Gosztonyi Gábor. Tavaly még 17 300 volt a jelentkezők száma, a felvetteké kilencezer körül alakult. Nagyjából hatezren helyezkedtek el pedagógusként, de nem voltak háromezernél többen, akik letették az első minősítő pedagógusvizsgát, vagyis a felsőoktatásban tanárképzésre jelentkezők ötöde marad csak a pályán. A következő években ötezer felett lesz a nyugdíjba vonuló pedagógusok száma, ami lassan a duplája a belépők számának. A szeptemberi tanévkezdésről a PSZ alelnöke elmondta: indul az új Nemzeti alaptanterv, és elkezdik a tanévet azok a hatévesek is, akik nem biztos, hogy iskolaérettek. Akár 34 fős osztályok is indulhatnak. A Klebelsberg Központ jövőre tízmilliárd forinttal kevesebbet kap, ami az iskolákban fog lecsapódni.

Pedagógusok Szakszervezete béremelés Gosztonyi Gábor
Ezek is érdekelhetik