Magyar gazdaság

A német elektronikai és villamosipari ágazat teljesítménye is javult

Javult a vállalatok export- és termelési várakozása is az elkövetkező három hónapra vonatkozóan.

Némi késleltetéssel vetették vissza a járványvédelmi korlátozások a német elektronikai és villamosipari vállalatok forgalmát és bevételét, az ágazat májusban kevesebb megrendelést kapott mint az előző hónapban, az üzleti hangulat viszont júniusban már javulásnak indult a kilátások bizakodóbb megítélésének köszönhetően a ZVEI szakmai képviseleti szervezet legfrissebb konjunktúrabarométere szerint.

A ZVEI (Zentralverband Elektrotechnik- und Elektronikindustrie e.V.) honlapján szerdán közzétett kimutatás alapján májusban az áprilisinál 7 százalékponttal nagyobb mértékben, 27,9 százalékkal esett vissza a beérkezett megrendelések értéke az előző évihez képest.

Az üzleti hangulat mindazonáltal júniusra már javult az ágazatban, de kizárólag a következő hat hónapra vonatkozó kilátások jobb megítélésének köszönhetően. Aktuális helyzetüket ugyanis júniusban még rosszabbnak ítélték meg a vállalatok mint májusban.

A 2019-es szintet nullának véve, júniusban mínusz 24 ponton állt az üzleti hangulatindex a májusi mínusz 37 pont után.

Aktuális helyzet megítélését számszerűsítő mutató mínusz 41 pontra romlott júniusban a májusi mínusz 36 pontról. A következő hat hónap lehetőségeiről alkotott vélemény mutatója viszont mínusz 6 pontra javult mínusz 38 pontról.

Javult a vállalatok export- és termelési várakozása is az elkövetkező három hónapra vonatkozóan. Az exportvárakozások mutatója mínusz 13 pontra javult mínusz 43 pontról, a termelési várakozásoké pedig mínusz 10 pontra mínusz 38-ról.

A januártól májusig eltelt időszakban az ágazat megrendelései 11,8 százalékkal maradtak el az egy évvel korábbitól. 2019 egészében 2,9 százalékos volt a csökkenés.

A megrendelések májusi 27,9 százalékos csökkenésén belül a belföldi megrendelések 25,5 százalékkal csökkentek, a külföldi megrendelések pedig 30,0 százalékkal. Az euróövezetből 32,2 százalékkal kevesebb, az euróövezeten kívülről pedig 28,7 százalékkal kevesebb megrendelést kapott májusban a német elektronikai és villamosipar.

Az ágazat májusi értékesítési árbevétele 12,5 milliárd euró volt, 22,4 százalékkal alacsonyabb az egy évvel korábbinál.

Januártól májusig 70,8 milliárd euró forgalmat bonyolított az ágazat, 9,4 százalékkal kisebbet az előző évinél. A tavalyi teljes bevétel 190,1 milliárd euró volt, 1,8 százalékkal alacsonyabb a 2018-asnál.

Az ágazat megrendelésállományát januárban még 3,4 havi termeléssel lehetett ledolgozni, ami áprilisra már 3,0 hónapra csökkent.

Tavaly átlagosan 3,3 havi termelésnek megfelelő megrendelésállománnyal rendelkeztek az ágazat vállalatai.

Januárban az ágazat 81,5 százalékos kapacitáskihasználtsággal dolgozott, áprilisban pedig már csak 75,9 százalékossal. A tavalyi átlag 85,3 százalékos kapacitáskihasználtság volt

Németország ZVEI elektronika
Kapcsolódó cikkek