Magyar gazdaság

Nagy érdeklődésre számítanak a METÁR második pályázatával kapcsolatban

A felhívás során évi 800 millió forint új támogatás osztható ki, 390 GWh áramtermelésre.

A Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatal (MEKH) közzétette a második METÁR pályázati dokumentációval kapcsolatos tájékoztatóját és a kiírási dokumentációt – közölte a Deloitte.

A felhívás során évi 800 millió forint új támogatás osztható ki, 390 GWh áramtermelésre. Az új kiírás kapcsán a korábbiakhoz hasonlóan nagy érdeklődésre lehet számítani.

A pályázatot továbbra is két kategóriában írta ki a Hivatal, az első METÁR tenderhez képest azonban a második kategóriában meghatározott maximális kapacitást bővítette:

az 1 MW alatti esetben évi 40 GWh mennyiség osztható ki, míg az 1-49,99 MW közötti kategóriában évente 350 GWh megtermelt energia után adható támogatás.

A pályázó által érvényesen benyújtható ajánlati ár legmagasabb értéke 26,70 Ft/kWh lehet a kiírás szerint. A támogatás időtartama minden pályázó esetén maximum 15 év, ez azonban prémium típusú támogatáson kívüli egyéb támogatás igénybevétele esetén csökken.

Fotó: MVM

A pályázat során már kötelező érvényű minták alkalmazandóak az ajánlati-, valamint a teljesítési biztosíték rendelkezésre állásának igazolása kapcsán.

A pályázat benyújtására 2020. szeptember 15. – 2020. október 15. között lesz lehetőség.

A második METÁR kiírás esetén is jelentős érdeklődésre számítunk a fejlesztők és befektetők részéről, elsősorban naperőmű projektek esetén, hiszen a támogatással kedvezőbb megtérülés érhető el és kiszámíthatóbbá teszi a piaci árak volatilitásával szemben a cash flow-t

– mondta Pazsiczky Tamás, a Deloitte energetikai tanácsadó csapatának igazgatója.

A MEKH 2020. március 27-én tette közzé a 2019. szeptemberében meghirdetett első METÁR kiírás eredményeit.

Az első pályázati kiírásra beérkezett ajánlatok száma meghaladta a 160-at, ezek közül 72 pályázat került ki nyertesként, akik 15 éven keresztül részesülhetnek majd villamosenergia-termelés támogatásban.

Deloitte metár naperőmű
Kapcsolódó cikkek