Magyar gazdaság

Több pénz érkezett beruházásokra

A járványhelyzet ideje alatt nemhogy csökkent, hanem egyenesen nőtt a működő tőke beáramlása, a későbbiekben azonban mérséklődés várható.

Az április–májusi időszakban 1,6 milliárd euró működő tőke (FDI) érkezett Magyarországra, ami több, mint 2019 azonos időszakában – mondta a Világgazdaság kérdésére Tardos Gergely, az OTP Bank vezető elemzője. A növekedés oka, hogy az FDI lassabban változik, mint más mutatók, a magyar vállalatok tavaly jelentős mértékű beruházást hajtottak végre, és 2020-ra is hasonlóképpen terveztek – ezeket a fejlesztéseket jellemzően FDI segítségével hajtják végre. Tardos Gergely hozzáfűzte:

az első negyedévben 1,2 milliárd euró működő tőke érkezett Magyarországra, ami a tavalyihoz hasonló mértékű, így összességében a járványidőszak alatt eddig nem tapasztalható csökkenés ezen a téren.

Fotó: Ujvári Sándor / MTI

Suppan Gergelynek, a Takarékbank vezető elemzőjének az összesítése szerint 2020-ban eddig 300 milliárd forintnál is nagyobb mértékű új beruházásról döntöttek, ennek csaknem 60 százalékát a válsághelyzet kihirdetése után jelentették be. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) júniusi Inflációs jelentésének keretes írása arra hívta fel a figyelmet, hogy a fejlesztéseknek kulcsszerepük lehet a gazdaság talpra állásában. A jegybank közgazdászai figyelmeztetnek, hogy a 2020 és 2022 között ütemezett beruházások egy részéről nem tudni, hogy átütemezik-e őket, vagy esetleg veszélybe került a megvalósu­lásuk.

Várhatóan mérséklődni fog a működőtőke-beáramlás, mivel a kapacitások kihasználatlanok lesznek, és erre utal az üzleti hangulat romlása is

– magyarázta az OTP Bank szakértője. Az MNB prognózisa ugyan nem jelöli meg a beáramlás szintjét, viszont az előrejelzési horizont egészére pozitív mérleget várnak. Tardos Gergely emlékeztetett: a 2008-as válság előtt régiós összevetésben kevés működő tőke érkezett Magyarországra, a krízis lecsengése után azonban felfutott a beáramlása. A vállalati szektor beruházásait a működő tőkéből finanszírozták Magyarországon a multinacionális vállalatok, ennek köszönhető a 2010-es évekre jellemző erőteljes beáramlás. A szakértő rámutatott: tavaly már lassulást tapasztaltak, azonban még így is a 2 százaléka körüli működő tőke érkezett Magyarországra.

A teljes cikk a Világgazdaság csütörtöki számában olvasható

működő tőke beruházások FDI elemzők
Kapcsolódó cikkek