Magyar gazdaság

A hiánycél módosítását javasolja Pénzügyminisztérium

A járvány miatti készültség és a várható újabb gazdaságvédelmi intézkedések mellett indokolt az államháztartási hiánycélt is módosítani. A PM szerint a GDP 7-9 százaléka lehet az idei hiány.

A kormány célja, hogy a magyar költségvetés a járvány elleni védekezés és a gazdaságvédelem kiadásait a jövőben is maradéktalanul biztosítsa.

A gazdaság vártnál lassabb második negyedévi teljesítménye, az eddigi államháztartási adatok és a tervezett, újabb gazdaságvédelmi lépések alapján a költségvetési hiány – hasonlóan az európai országok átlagához – a bruttó hazai termék 7-9 százaléka lehet.

A tervezett majdnem hatszorosa a július végi államháztartási hiány

Júliusban az államháztartás önkormányzatok nélkül számolt központi alrendszere 328 milliárd forintos hiánnyal zárt, szemben az egy évvel korábbi 37,2 milliárd forintos havi többlettel.

Bár a gazdasági visszaesés mértéke Magyarországon az EU-átlag alatt maradt, a második negyedévben – éves összevetésben – 13,6 százalékkal esett a magyar gazdaság teljesítménye, amely elmaradt az előrejelzésektől.

A gazdasági lassulás és az eddig meghozott adócsökkentések együttesen több mint 1400 milliárd forinttal csökkentik az államháztartás éves bevételét.

A gazdasági visszaesést a kormány gazdaságvédelmi és munkahelyteremtő intézkedésekkel ellensúlyozza: a kiadások következtében a központi alrendszer hiánya július végére már megközelítette a 2165 milliárd forintot.

Varga Mihály pénzügyminiszter
Fotó: Kovács Tamás / MTI

A Pénzügyminisztérium aktuális előrejelzése alapján a járványügyi készültség fenntartása valamint az eddig megtett, és a várható újabb gazdaságvédelmi intézkedések mellett indokolt az államháztartási hiánycélt is módosítani.

Az új hiányprognózis nem egyedülálló a fejlett országok körében, az uniós országok átlagosan 9 százalék körüli hiánnyal számolnak.

Az Európai Bizottság már 1 százalékponttal nagyobb visszaesést jósol az egészére, mint tette azt tavasszal. A Nemzetközi Valutaalap pedig a fejlett országok esetében 2 százalékponttal látja kedvezőtlenebbnek a helyzetet, mint áprilisban.

(Címlapkép: Koszticsák Szilárd / MTI)

hiánycél Pénzügyminisztérium gazdaságvédelem
Kapcsolódó cikkek