Magyar gazdaság

Egyszerűbb ügyintézés jön a közműcsatlakozások terén

Tovább egyszerűsödhet az ingatlanok közművekre csatlakozásának szabályozása 2021-től.

Tovább egyszerűsödhet az ingatlanok közművekre csatlakozásának szabályozása 2021-től. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) által benyújtott törvénymódosítási javaslat elfogadása esetén a fogyasztók még könnyebben intézhetik otthonaik, épületeik villamosenergia-, földgáz-, ivóvíz- és szennyvízhálózatra csatlakoztatását – hangsúlyozza a szaktárca.

Az ITM kifejti: az ügyfelek 2017 óta az illetékes hatósághoz fordulhatnak abban az esetben, ha a szolgáltató megtagadja vagy indokolatlan műszaki feltételekhez köti a hálózatokra való csatlakozást. A szabályozás legfontosabb eleme, hogy ha a szolgáltató nem fogadja el a csatlakozási terveket, az ügyfél hatósággal mondathatja ki azok megfelelőségét.

Akkor is hatósági beavatkozás kérhető, ha a szolgáltató megtagadja az elkészült csatlakozás üzembe helyezését.

A minisztérium szerint a törvénymódosítási javaslat az ingatlanok közműcsatlakozásának elősegítése érdekében e jelenlegi szabályozáshoz képest nyújt további könnyítéseket a fogyasztó számára.

A bürokráciacsökkentő intézkedés értelmében ha a szolgáltató a csatlakozási terveket formálisan nem fogadja el, akkor azok hallgatással is elfogadottá válnak (vagyis nem a fogyasztónak, hanem a szolgáltatónak kell a tervek megfelelőségével kapcsolatos igényével a hatósághoz fordulnia)

. Ha pedig az ügyfél a csatlakozási tervek elfogadásától számított négy hónapon belül kivitelezi a csatlakozást és azt bejelenti, azonban a szolgáltató az üzembe helyezést visszautasítja, akkor az ezzel kapcsolatos kötelezésen felül a hatóságtól kérhető az is, hogy a szolgáltató térítse meg az ügyfél csatlakozással kapcsolatos, igazolt költségeit.

A módosítás jól illeszkedik a kormány bürokráciacsökkentési erőfeszítéseihez, otthonteremtési programjához és a magyar fogyasztókat középpontba állító politikájához, ezzel is garantálva, hogy senki ne maradjon villany, víz és gáz nélkül – hangsúlyozza közleményében az ITM.

közmű
Kapcsolódó cikkek