Magyar gazdaság

A robotokat is utolérte a koronavírus hatása

A koronavírus miatt idén várhatóan csökkennek a robotértékesítések, de középtávon fontos Európában az automatizálás fejlesztése.

A járvány miatt az idén várhatóan csökkennek a robotértékesítések, de középtávon fontos Európában az automatizálás fejlesztése, mert ebben nagy az elmaradás az Egyesült Államokhoz és a távol-keleti országokhoz képest

– mondta a Világgazdaság kérdésére Vikram Kumar, az OnRobot ügyvezető igazgatója. A Nemzetközi Robotikai Szövetség (IFR) adatai szerint tavaly 926 ipari robotot és 200-300 emberekkel együttműködő automatizált gépet, úgynevezett kobotot adtak el Magyarországon. A robotok fő hazai felhasználói az autógyártók, ám fokozódik a kereslet például az egészségipari, a felsőoktatási és a gyógyszeripari területek részéről is. Vikram Kumar szerint fontos lenne, hogy a kkv-k robotok fejlesztésébe fogjanak, mert a rövidülő értékláncokat csak így lehet Magyarországra csábítani.

Fotó: OnRobot

A Boston Consulting Group (BCG) szerint öt éven belül a munkafolyamatok 25 százalékát robotok végezhetik. Az OnRobot ügyvezető igazgatója úgy látja, hogy az ipar további fejlődése elképzelhetetlen automatizálás nélkül, az európai gyáraknak jóval több robotra lenne szükségük a következő időszakban.

Fotó: VG

Az OnRobot Hungary Kft.-t 2018 június 15-vel vásárolta meg a dán OnRobot A/S. A cég magyar startup vállalkozásként indult, ipari robotokhoz felhasználható erőmérő szenzorok fejlesztésével, gyártásával foglalkoztak. A tulajdonosváltás után a vállalatcsoport részeként az értékesítést, raktározást, marketinget központosították, a kutatás-fejlesztési részleg megmaradt. Tavaly január 1-jén új vállalatirányítási rendszert vezettek be, és korszerűsítették a telephelyet. Míg 2018-ban még 33 országba exportált a vállalat, a központosítás nyomán az egyedüli külkereskedelmi partner a dán anyavállalat maradt. A cég árbevétele egy év alatt megduplázódott, a 256 millió forintos üzemi veszteség pedig 28 millió forintos nyereségbe fordult át. A saját tőke 92 millió forintról 425 millió forintra emelkedett, ebben szerepe volt a 2018-as adózott eredmény eredménytartalékba kerülésének.

robotika
Kapcsolódó cikkek