Magyar gazdaság

A vártnál sokkal erőteljesebb volt a gazdaság felpattanása

A jövőre kivetített dinamikára építő, az amerikai gyakorlatban régóta közölt úgynevehett évesített index 53,5 százalékos növekedést mutat a harmadik negyedévben.

Az előző negyedévhez képest 11,3 százalékkal nőtt a bruttó hazai termék (GDP) az idei harmadik negyedévben, míg 2019 július-szeptemberhez képest 4,6 százalékkal zsugorodott a gazdaság – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) jelentéséből. A Világgazdaság elemzői konszenzusa 5,4 százalékos éves visszaeséssel és mindössze 10,5 százalékos negyedéves felpattanást jelzett.

Fotó: Shutterstock

A KSH kommentárja szerint

A gazdasági teljesítmény előző év azonos időszakához mért csökkenését legnagyobb mértékben az információ, kommunikáció, illetve a pénzügyi szolgáltatások növekedése mérsékelte.

Az első háromnegyedévben 5,6 százalékkal volt alacsonyabb a mint a tavalyi azonos időszakban.

A jövőre kivetített dinamikára építő, az amerikai gyakorlatban régóta közölt úgynevehett évesített index 53,5 százalékos növekedést mutat a harmadik negyedévben az előző negyedévben látható 46,8 százalékos visszaesés után.

A piaci elemzők várakozásainál kedvezőbb adatok alátámasztják, hogy a járvány második hulláma alatt is folytatni kell az adócsökkentésekre és a munkahelyek védelmére épülő gazdaságpolitikát – közölte Pénzügyminisztérium.

A szaktárca szerint a magyar gazdaság harmadik negyedévi teljesítménye azt mutatja, hogy a gazdaság egy közel teljes tavaszi lezárás követően is gyorsan helyre tud állni, azaz a helyreálló képessége kitűnő.

Fotó: KSH

A gazdasági teljesítményhez a legnagyobb mértékben az információ, kommunikáció és a pénzügyi szolgáltatások növekedése járult hozzá. Ezt támogatta a családok lakáshitel felvételi kedvének javulása is, amit a kormány otthonteremtési programja is ösztönöz. A csökkenés leginkább az építőipari termelés és egyes szolgáltató ágazatok, mint például szállítás, turizmus-vendéglátás, szórakoztatás jelentős éves alapú visszaeséséhez köthető. A gyárleállások következtében az ipari termelés áprilisban érte el mélypontját, azonban ezt követően folyamatosan emelkedett az ágazat kibocsátása, szeptemberben már meghaladta a tavalyi szintet. A májusi visszaesést követően az építőipar is fokozatos kilábalást mutatott, így mélypontjához képest szeptember végéig már 10,9 százalékkal emelkedett a szezonálisan igazított adatok alapján. A Pénzügyminisztérium szerint bíztató továbbá, hogy a nyári hónapokban újraindult a belföldi turizmus és a határok őszi lezárásáig a külföldi vendégek egy része is visszatért.

Várakozásuk szreirnt:

A magyar gazdaság harmadik negyedéves növekedése az előző negyedévhez viszonyítva várhatóan felülmúlja a német és az osztrák gazdaság növekedési ütemét.

A szaktárca rámutatott: a novemberi második lezárás után is gyorsan visszatérhet a magyar gazdaság a korábbi növekedési pályára. A Pénzügyminisztérium becslése szerint idén 6,4 százalékkal eshet vissza a gazdaság teljesítménye, ugyanakkor 2021-re a tárca már 3,5 százalékos növekedést valószínűsít.

A GDP rekord mértékű összeesése után 2020 harmadik negyedévében egy újabb rekordot könyvelhetett el a magyar gazdaság – értékelte az adatokat Virovácz Péter, az ING elemzője. A társaság friss előrejelzésében 2 százalékos negyedév/negyedév gazdasági csökkenéssel kalkulál. Ez egyben azt is jelenti, hogy alapforgatókönyvük egy „stop-start” vagyis W jellegű gazdasági növekedést valószínűsít. A mai adatokat is figyelembe véve idén közel 6 százalékkal csökkenhet a GDP, míg jövőre valamivel 4 százalék feletti bővüléssel számolnak.

A várakozásunknak megfelelő harmadik negyedéves GDP ellenére a járvány vártnál lényegesen erősebb második hulláma ellen hozott intézkedések miatt elkerülhetetlen az újabb visszaesés, ezért az idei előrejelzésünket 4,7 százalékos visszaesésről -5,4 százalékra módosítjuk, továbbra is jelentős bizonytalanságok mellett, míg a jövő évi 7,2 százalékos növekedési prognózisunka fenntartjuk

– közölte Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője. Meglátása szerint, a járvány második hulláma ellen hozott intézkedések miatt elkerülhetetlen a W-alakú kilábalás, ami még a jövő év elejére is áthúzódhat. A korlátozó intézkedések elsősorban ismét a turizmus-vendéglátást és szabadidős tevékenységeket érintik.

Mivel a tömeges oltásokra áprilistól számítunk, így a második negyedévben már jelentősen enyhíthetők a korlátozások, így igen meredeken folytatódhat a kilábalás, amit bázishatás is segít, így a jövő év második negyedévében nem lenne meglepő akár egy 15-17 százalékos év/év GDP növekedés – vélekedett Suppan Gergely.

KSH GPD
Kapcsolódó cikkek