Magyar gazdaság

Kinek érdemes a kisvállalati adót választani?

Három, a vállalkozások által fizetendő adónemet vált ki a kisvállalati adó, a jövő évtől mértéke, az adóalap 11 százaléka.

A kisvállalati előnye, hogy a vállalkozásban keletkezett nyereséget és bértömeget azonos kulccsal terheli, ezáltal jobban ösztönöz a foglalkoztatásra és a bérek emelésére. Emellett az adóalap-meghatározás módja lehetővé teszi, hogy a vállalkozás vagyonának növelésére (így beruházásokra és készletek vásárlására) fordított eredmény ne növelje az adóalapot, így kedvez a gyorsan növekvő vállalkozásoknak, és koncepcionálisan is lényegesen egyszerűbb a társasági adónál – hívja fel a figyelmet legfrissebb információs füzetében a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.

Egy egyszerűsített adónemről van szó, amely három, a vállalkozások által fizetendő adónemet vált ki: a szociális hozzájárulási adót, a szakképzési hozzájárulást és a társasági adót.

Az adó mértéke 2021. január 1-jétől az adóalap 11 százaléka. Az adó alapja a személyi jellegű kifizetéseknek a tőke és osztalékműveletek egyenlegével növelt összege, módosítva néhány további tétellel.

Fotó: Shutterstock

Azoknak a vállalkozásoknak érdemes elgondolkodni azon, hogy ezt az adózási formát válasszák, amelyeknél a személyi jellegű

kifizetések jellemzően meghaladják a vállalkozás nyereségét, illetve amelyek a nyereségük visszaforgatásával, vagy tőke bevonásával jelentős fejlesztések végrehajtását tervezik.

A kisadózó vállalkozások tételes adójáról és a kisvállalati adóról szóló törvény alapján a kisvállalati adó alanya lehet:

  • az egyéni cég
  • a közkereseti társaság,
  • a betéti társaság,
  • a korlátolt felelősségű társaság,
  • a zártkörűen működő részvénytársaság,
  • a szövetkezet és a lakásszövetkezet,
  • az erdőbirtokossági társulat,
  • a végrehajtó iroda,
  • az ügyvédi iroda és a közjegyzői iroda,
  • a szabadalmi ügyvivői iroda,
  • a külföldi vállalkozó,
  • a belföldi üzletvezetési hellyel rendelkező külföldi személy
  • A fentiek akkor választhatják az adónemet, ha egyéb kritériumok mellett, dolgozóik száma nem több mint ötven fő, bevételük és mérlegfőösszegük nem haladja meg a 3 milliárd forintot, és a nettó finanszírozási költségei a jogszabályban rögzített 939 810 000 forintos értékhatárnál kevesebb.

    A kisvállalati adózásra való áttérés nem igényel speciális adóalap-módosító tételeket. A kisvállalati adó szerinti adóalanyiság a választás állami adó- és vámhatósághoz történő bejelentését követő hónap első napjával jön létre. A bejelentést az erre a célra rendszeresített (’T201, ’T201T jelű) nyomtatványon, elektronikus úton lehet megtenni. A kisvállalati adóalanyiság keletkezése napjával önálló üzleti év kezdődik.

    A társasági adó alanya a Tao. tv.-nek a jogutód nélküli megszűnésre irányadó rendelkezéseit alkalmazza – hívja fel a figyelmet információs füzetében a Nemzeti Adó- és Vámhivatal. A Tao. tv. hatálya alól kikerülő adózóknak a megszűnésre tekintettel bevallást kell benyújtaniuk. Azon adózók, amelyek január 1-jével térnek át a kisvállalati adóra, május 31-ig kötelesek benyújtani az előző évi ’71 jelű nyomtatványt. Azoknak az adózóknak, akik év közben térnek át a kisvállalati adó hatálya alá, az áttérés hónapját követő ötödik hónap utolsó napjáig kell benyújtaniuk a tárgyévi ’71 jelű nyomtatványt.

    NAV Nemzeti Adó- és Vámhivatal kisvállalati adó
    Kapcsolódó cikkek