Élelmiszeripari vállalkozások számára indul 35 milliárd forint értékű fejlesztési program. Ennek célja a Magyarországon működő élelmiszeripari vállalkozások beszállítóképességének fejlesztése, különösen a szükséges technológiaváltások és kapacitásbővítések támogatása révén, valamint a minőségi elvárásoknak való megfelelés segítése, hogy a magyar élelmiszer, a hazai agrárium terméke megfelelő minőségben, csomagolásban jusson el a magyar családok asztalára – közölte György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára és Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára.
A koronavírus-járvány rávilágított arra, hogy a magyar élelmiszer-ellátás stratégiai jelentőségű kérdés. Ezért az ágazat stabilitása, további fejlődésének biztosítása kulcsfontosságú. Míg az Európai Unió tagországainak jelentős része nem önellátó alapvető élelmiszerekből, addig Magyarországon nincs olyan alapvető élelmiszer-termékcsoport, amelyben ne lennénk önellátók, sőt agrártermékeink 45 százalékát exportáljuk – szögezte le Feldman Zsolt. Az államtitkár szerint az ágazatban pozitív folyamatok indultak be: 2014 és 2019 között az élelmiszeripar termelése ötödével nőtt. A termelékenység és a versenyképesség növekedését jelzi, hogy ugyanebben az időszakban a beruházások mennyisége 40 százalékkal bővült. A további fejlődést támogatja a most meghirdetett Élelmiszeripari beszállítófejlesztési program.
György László a program részleteiről elmondta: a projektek megvalósítási időtartama a mikro-, kis- és középvállalkozások esetében legfeljebb 12 hónap, kutatás-fejlesztési projekteknél 24 hónap, nagyvállalatok nagy beruházásai esetén pedig legfeljebb 24 hónap. A támogatás formája vissza nem térítendő. A beszállító mikro- és kisvállalkozások 50 és 500 millió forint közötti összegre pályázhatnak, a beszállító közép- és nagyvállalatok pedig 50 millió és 2 milliárd forint közötti támogatásra. A nagyvállalatok csak beszállítóként részesülhetnek támogatásban.
A támogatási intenzitás 35 és 50 százalék között alakul. Előlegként a támogatási összeg száz százalékát is megkaphatják a vállalkozások annak érdekében, hogy a projekteket minél előbb elkezdhessék. A támogatásra egyrészt az élelmiszeripari vállalkozás a vevőjével együtt, legtöbb esetben a Magyarországon működő kiskereskedelmi láncokkal közösen jelentkezhet, másrészt pedig kiírnak egy általános támogatási konstrukciót azon hazai kkv-k számára, amelyek külpiacra lépési lehetőségei célzott fejlesztésekkel támogathatók.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.