Magyar gazdaság

Marad az alacsony kamat és a kamatmentesség a Diákhiteleknél

A Diákhitel Központ mai döntése alapján továbbra is kamatmentes marad a képzési költségre felvehető Diákhitel2 és a szabad felhasználású Diákhitel Plusz. Emellett változatlanul rekord alacsony, 1,99 százalékos kamattal igényelhető a Diákhitel1.

Soha nem volt ekkora igény a diákhitelekre, idén mintegy 40 ezer új igénylés érkezett, amely háromszorosa a tavalyi számnak. Több, mint 32 milliárd forint értékben folyósított hiteleket a Diákhitel Központ 2020-ban, amire a Társaság 2001-es alapítása óta nem volt példa

– emelte ki Magyar Péter, a Diákhitel Központ vezérigazgatója.

A Diákhitel1 esetében a kormány döntése alapján már havi 150 ezer forint igényelhető, ezáltal akár évi 1,5 millió forint szabad felhasználású forráshoz is hozzájuthatnak a hallgatók, rendkívül alacsony kamat mellett.

Köszönhetően a 2018-ban bevezetett családi kedvezményeknek és a hitelbírálat, valamint biztosíték nélkül igényelhető, bármikor ingyenesen előtörleszthető termékeknek, a hallgatók között évről évre emelkedik a diákhitelek iránti kereslet.

Fotó: Róka László / MTI

A diákhiteleket igénylők jogosultak a 2018-tól bevezetett családtámogatásokra, így, ha egy családban a hitelfelvételt követően megszületik a második gyermek, akkor az édesanya diákhitelének a felét, a harmadik gyermek megszületése esetén pedig a teljes diákhitel-tartozást elengedi a Diákhitel Központ.

A jelentősen megnőtt igénylésszám is azt mutatja, hogy

érdemi segítséget jelentenek a diákhitelek a koronavírus-járvány miatti gazdasági visszaesés és a munkaerőpiaci helyzet ezen időszakában.

Az egyre sokoldalúbb és egyre kedvezőbb feltételekkel elérhető

diákhitelekkel a kormány és a Diákhitel Központ közös célja, hogy ne legyen olyan magyar fiatal a Kárpát-medencében, aki anyagi okok miatt nem tudja a tehetségének és álmainak megfelelő képzést elvégezni, emelte ki a vezérigazgató.

kamatmentesség diákhitel családtámogatás
Kapcsolódó cikkek