Magyar gazdaság

Különleges gazdasági övezet lesz Mosonmagyaróváron

A kezdeményező négy mosonmagyaróvári cég: az Immo Reál, a Milüp, a Moson Projekt és az Alas Minerals Hungaria volt.

Különleges gazdasági övezet jön létre Mosonmagyaróvár közigazgatási területén. Az új kormányrendelet több tucat helyrajzi számon lévő ingatlant érint, amelyek közül egynek a tulajdonjoga kerül át Győr-Moson-Sopron Megye Önkormányzata tulajdonába. Az ingatlan a kormányrendelet szerint forgalomképtelen.

Az övezet részévé váló ingatlanok döntően belterületiek, de van köztük hat külterületi is.

A különleges gazdasági övezet kialakítása érinti két község – Károlyháza és Kimle – önkormányzatát is.

A különleges gazdasági övezetekről szóló törvény tavaly júniusban fogadta el az Országgyűlés. Az új jogszabály bírálói szerint e törvénnyel a települési önkormányzatoktól területek vehetők el (a megyei önkormányzatok javára), az átadó önkormányzatok pedig elveszíthetik az érintett területeken működő vállalkozások által fizetett adót. A kiritkák már a jogszabály tervezetének megjelenésekor megszülettek, így azokra a Miniszterelnökség is már egy tavaly májusi közleményben reagált.

Ebben leszögezte, hogy

a változás nem érinti a helyi és a központi adók arányának eddigi rendszerét, nem vonatkozik a fővárosban, a budapesti kerületekben, illetve a megyei jogú városokban megvalósuló beruházásokra és az állam nem von el egyetlen fillér adóbevételt sem az önkormányzatoktól.

Fotó: Getty Images

Hangsúlyozta továbbá, hogy a különleges gazdasági övezetekben speciális szabályok segítik a nagyberuházások gyors és hatékony megvalósítását, a térség infrastrukturális fejlesztését. A kiemelt, 5 milliárd forint feletti beruházások gazdasági és foglalkoztatási hatása a helyi szint mellett megyerészeket és térségeket is érint. Éppen ezért igazságosabb, ha egy faluban vagy kisvárosban megvalósuló jövőbeni nagyberuházás adóbevételei több települést gyarapítanak. A törvény egyúttal arányosabb forráselosztást tesz lehetővé a megyéken belül.

A Mosonmagyaróvárt érintő tervről egyébként már tavaly július óta tudni lehet,

mert fogadott el határozatot arról a Győr-Moson-Sopron megyei önkormányzat, hogy támogatja a mosonmagyaróvári különleges gazdasági övezet kialakítását. Németh Zoltán, az önkormányzat elnöke a határozat ismertetésében kiemelte, hogy a különleges gazdasági övezetté nyilvánítást Mosonmagyaróvár önkormányzata kezdeményezte, a kezdeményezéssel a megyei önkormányzat egyetért. A megyei önkormányzat ezen felül azt is el szeretné írni, hogy állami beruházásként épüljön meg a tervezett, az 1-es és a 86-os utat összekötő út, amely lehetővé tenné új iparterületek feltárását, egyben lehetősévé tenné, hogy a forgalom elkerülje Mosonmagyaróvár Moson településrészét.

Az elfogadott határozat szerint négy mosonmagyaróvári cég – az Immo Reál Kft., a Milüp Kft., a Moson Projekt Kft. és az Alas Minerals Hungaria Kft. – kezdeményezte a városi képviselő-testületnél a terület különleges gazdasági övezetté nyilvánítását.

Az Alas Minerals Hungaria Kft. ötmilliárd forintot meghaladó ipari beruházást szeretne az érintett területen megvalósítani.

A 2019-ben alapított Alas Minerals főtevékenysége a nyilvános adatok szerint a kavics-, homok-, és agyagbányászat, de a listáján van a közúti és a vasúti áruszállítás, többfajta nagykereskedelem és ingatlan-bérbeadás is. Tulajdonosa az ausztriai Alas Minerals GmbH.

Inno Reál Mosonmagyaróvár Milüp különleges gazdasági övezet Moso Projekt Alas Minerals
Kapcsolódó cikkek