Magyar gazdaság

Afrika legnagyobb beruházását is fenyegetik az iszlamista felkelők

A kontinens legnagyobb volumenű beruházása is veszélybe került a hétvégi, mozambiki iszlamista támadások során.

Az afrikai kontinens legnagyobb volumenű beruházása, egy 60 milliárd dolláros földgázlelőhely-fejlesztés is veszélybe került a hétvégi iszlamista támadások során – adta hírül a Financial Times. A Total visszahívta az észak-mozambiki Cabo Delgado tartományba delegált embereit, és leállította a projektet.

A francia energetikai nagyvállalat több partnerével közösen végzett beruházása egyedülálló Mozambikban, azonban idén másodjára kellett felfüggeszteni a munkálatokat, ugyanis az országban egyre gyakoribbak a 2017 óta előforduló dzsihadista támadások.

https://twitter.com/i/status/1376488052491649030

Az iszlamista szélsőségesek ezúttal a hetvenötezres lakosú Palma városában csaptak le, amelytől 10 kilométerre található a Total által fejlesztett gázmező. A francia nagyvállalat pénteki közleménye szerint munkavállalóikat nem érte közvetlen támadás. A France 24 beszámolója szerint

a támadásban több tucatnyian meghaltak, köztük külföldiek is.

Fotó: MARTIN BUREAU / AFP

Közülük heten akkor vesztették életüket, amikor a mozambiki hadsereg megpróbálta evakuálni őket abból a hotelből, amelyben korábban menedéket kerestek az dzsihadisták támadása elől.

https://twitter.com/i/status/1375916079642464257

Mintegy száz iszlamista még március 24-én foglalta el a délkelet-afrikai állam fővárosától, Maputótól mintegy 2700 km-re található Palmát, amelyet a hétvégén három irányból indított ellentámadással próbáltak visszaszerezni a kormányerők. Úgy tűnik, sikertelenül,

Szemtanúk szerint az egész település romokban hever, sokan meghaltak.

A városból mintegy tízezer ember próbál elmenekülni, őket hajókkal szállítják át Cabo Delgado tartomány fővárosába, Pembába. Szemtanúk beszámolói szerint sokan csónakba ültek, hogy eljussanak a 250 kilométeres távolságban lévő kikötővárosba, ahol az elmúlt években csaknem 700 ezer, a dzsihadisták támadásai elől menekülő mozambiki gyűlt össze.

vállalat energia támadások total földgáz Francia Mozambik
Kapcsolódó cikkek