Magyar gazdaság

Kibővítenék a Dunaferr igazgatóságát

A cégbíróság augusztus 21-ig meghosszabbítaná az ISD Dunaferr három igazgatósági tagjának tavaly lejárt megbízatását. Ám a bejegyzés még tart, és lehet, hogy be sem fejeződik.

Azonnal hatállyal felmondták az ISD Dunaferr Zrt. ügyvédje, dr. Nagy Péter kézbesítési megbízotti jogviszonyát. Az erről szóló levelet március 5-én írta alá a vasmű tulajdonosa, a ciprusi Steelhold Ltd. nevében Anatolij Tolsztouhov (a hivatalos papírokon Anatolii Tolstoukhov), a levelet március 10-én vették át. A levélben egyebek mellett arra szólítják fel az ügyvédet, hogy haladéktalanul – három napon belül – adja át a tevékenysége során a birtokába került minden iratot a Steelhold képviseletében eljáró dr. Mikó Istvánnak, és jelzik, hogy „kifejtett tevékenységére tekintettel” megvizsgálják, milyen eljárásokat kezdeményezzenek ellene.

A megbízotti jogviszony megvonása fontos momentum azon vita során, amelynek az a tétje, hogy ki jogosult irányítani az ISD Dunaferrt. A társaság működése jelenleg nem törvényszerű, mert Jevgenyij Tanhiljevics (Evgeny Tankhilevich) cégvezető megbízása tavaly lejárt, így a társaságnak nincs törvényes képviselője. (Jevgenyij Tanhiljevics jelenleg a korábbi, de még hatályos kinevezése alapján legfőbb, általános vezérigazgató-helyettesként jár el.)

Cikkünk megjelenése után a Világgazdaság megtudta, hogy e változás bejegyzését az illetékes Győri Ítélőtábla elutasította, de döntése még nem jogerős, az ügyvéd pedig fellebbezett ellene. A fellebbezés elbírálása még tart. Az igazgatóság és a felügyelőbizottság tagjainak is lejárt a megbízatása, illetve lemondtak róla, ahogyan a könyvvizsgáló is.

A vasműnek nincs 2019-re elfogadott éves beszámolója sem.

Fotó: Soós Lajos / MTI

A törvényszerű működés visszaállításának mikéntjéről azonban két, egymással teljesen szemben álló meglátás él. Nagy Péter ügyvéd szerint az említett lemondások életbe sem léptek a koronavírus-járvány kapcsán elrendelt egyes kormányrendeletek miatt. Indoklásának és kérelmének megfelelően már bejegyzés alatt van három érintett igazgatósági tag megbízatásának 2021. augusztus 21-ig történő meghosszabbítása. E személyek Leonyid Frumkin, Julija Kaszperszkaja-Birman és Alekszander Zavilov (Leonid Frumkin, Iuliia és Alexander Zavyalov.) Emellett az ISD Dunaferr – a közleményei szerint – rendre hamisnak írja azokat a meghatalmazásokat, amelyeket a Steelhold nevében eljáró személyek felmutatnak. A dokumentumok hamis voltát az illetékes ciprusi minisztériumtól kapott tájékoztatásra hivatkozva állítja, bár a minisztérium állásfoglalását nem hozta nyilvánosságra.

A Jevgenyij Tanhiljvecs-féle vezetés tehát nem ismeri el az említett Anatolij Tolsztouhovot a Steelhold megbízottjaként,

és feltehetően Nagy Péter kézbesítési megbízotti jogviszonyának visszavonását sem. A cég közleménye jogszerűtlennek nevezte a Steelhold által március 26-án tartott, online közgyűlést is, amelyen megválasztották a társaság új vezetését. Viszont megoldást vár attól a május 6-ra összehívott közgyűléstől, amelyet szintén a Steelhold egyik képviselőjének kezdeményezésére hívott össze a Székesfehérvári Törvényszék Cégbírósága.

Május 6-án nyolc napirendi pont lesz.

  • Megválasztják az igazgatóság és felügyelőbizottság új tagjait,
  • meghatározzák e személyek díjazását,
  • valamint megbízatásuk időtartamát.
  • Adott díjazással és időtartamra könyvvizsgálót is választanak. Visszahívják Jevgenyij Tanhiljevics cégvezetőt, és döntenek az új cégvezető személyéről. Módosítják az alapszabályt, elfogadják annak egységes szerkezetbe foglalt formáját. Végül egyeztetnek és döntenek a 2019-es beszámolóról, a mérlegről, a nyereség felosztásáról és az osztalékról.

    A bíróság a kérelemben megjelölt napirendi pontok közül csak azokat vette napirendre, amelyekre elengedhetetlenül szüség van a törvényes működés helyreállításához. Ha határozatképtelen lenne a összehívott közgyűlés, akkor május 12-én megismétlik, szintén a társaság székhelyén. A határozatképesség megállapítása terén perdöntőnek ígérkezik, hogy a cégbíróság elfogadja-e hitelesnek a Steelhold képviselői által felmutatott meghatalmazásokat. A közgyűlésról szóló végzését a bíróság Gelb Sándornak mint a Steelhold képviselőjének postázta. Így hívják a Magyar–Ukrán Kereskedelmi és Iparkamara elnökét.

     

     

    Steelhold Dunaferr nagy péter
    Kapcsolódó cikkek