Magyar gazdaság

Kötelezővé tennék az oltást a brit cégeknél

Csak a beoltott alkalmazottakat engednék vissza az irodákba a brit cégvezetők.

A brit vállalatvezetők több mint fele kötelezővé tenné a koronavírus elleni oltást az irodai alkalmazottai számára, illetve megtiltaná a bejárást azoknak, akik nem veszik fel a vakcinát – derül ki egy a Financial Times által idézett felmérésből.

A Chartered Management Institute több mint ezer vállalatvezetőt kérdezett meg az Egyesült Királyságban arról, hogyan képzelik el az irodai munkához való visszatérést a járvány után. A válaszadók csaknem fele azt nyilatkozta:

korlátozná az irodai belépését azoknak, akik nem valamilyen egészségügyi okból utasították vissza a koronavírus elleni védőoltást. Ennél is többen voltak azok, akik egyenesen kötelezővé tennék az alkalmazottaik számára, hogy beoltassák magukat.

A cégvezetők három ötöde ingyenes tesztelési lehetőséget biztosítana a dolgozóknak, amikor azok visszatérnek az irodákba a home office-ból; egy ötödük pedig kötelezővé is tenné ezt az alkalmazottak számára.

Fotó: Gary Waters / AFP

A felmérés eredményeit látva a brit kormányfő aggályainak adott hangot. Boris Johnson szerint a cégvezetők tervei súlyos etikai és jogi problémákat vetnek fel.

Az Egyesült Királyságban jelenleg érvényes szabályok nem engedik, hogy a foglalkoztató kötelezővé tegye a védőoltást az alkalmazottak számára, mert ezzel hátrányos megkülönböztetésben részesítené azokat, akik nem vállalják, hogy felvegyék a vakcinát.

A kormány inkább egy olyan rendszert szeretne bevezetni, amely lehetőséget biztosít az irodai alkalmazottaknak, hogy vagy egy oltási igazolvánnyal, vagy rendszeres teszteléssel tudják bizonyítani, hogy nem fertőzöttek, és nem fertőznek.

A Financial Times cikke megjegyzi:

számos cég gondolkodik azon, hogy a problémát részben megkerülve, egy úgynevezett hibrid rendszert alakít ki a világjárvány lecsengése után.

Ennek lényege, hogy

az alkalmazottak nem térnének vissza heti öt napban az irodákba, hanem munkájuk egy részét továbbra is otthonról végeznék el.

Hasonló kezdeményezésekkel Magyarországon is találkozni. Ezekről bővebben itt írtunk:

https://www.vg.hu/gazdasag/gazdasagi-hirek/a-hibrid-irodai-munkae-a-jovo-2-3619039/

alkalmazott gazdasági újraindítás koronavírus járvány kötelező védőoltás Egyesült Királyság irodai munka
Kapcsolódó cikkek