Magyar gazdaság

Többlettel zárták 2020-at a külső egyensúlyi mutatók

A turizmus bezuhanása ellenére a szolgáltatásmérlegnek köszönhető a folyó fizetési mérleg többlete.

A folyó fizetési mérleg többlete 185 millió euró volt a tavalyi negyedik negyedévében, 2020 egészében 99 millió euró volt az aktívum – derült ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adataiból.

A felülről számított finanszírozási képesség – vagyis a folyó fizetési- illetve tőkemérleg – 968 millió eurós szufficitet mutatott 2020 október-decemberében, így az egész éves többlet 2,8 milliárd eurót tett ki.

Az alulról számított finanszírozási képesség – a pénzügyi mérleg – 719 millió euró szufficittel zárta a tavalyi utolsó negyedévet, így 2020-ban 256 millió euró volt az aktívum.

Az áruk és szolgáltatások 3,1 milliárd eurós többlete egyértelműen annak köszönhető, hogy a szolgáltatások többlete – a turizmus bezuhanása ellenére – megközelítette a 4 milliárd eurót, az áruegyenleg viszont 866 millió eurós deficittel zárta 2020-at.

Fotó: Móricz-Sabján Simon / Világgazdaság

Biztató ugyanakkor, hogy a stabil szolgáltatásegyenleg mellett az árumérleg a harmadik negyedévben már közel nullát mutatott, az év utolsó három hónapjában pedig 308 millió euró többletbe fordult.

A jövedelemegyenleg 3 milliárd eurós hiánnyal zárta a tavalyi évet.

A munkavállalók hazautalt jövedelmei ugyan 1,8 milliárd euró többletet termeltek, azonban a közvetlen-tőke-befektetések jövedelmei 4,5 milliárd eurós hiánya ezt ellensúlyozta. A portfólióbefektetések jövedelmei szintén jelentős tételt jelentettek, mintegy 722 millió eurót vontak ki a magyar tőkepiacokról.

A tőkemérleg 2,7 milliárd euró többletet halmozott fel 2020-ban, ami elsősorban a 3,1 milliárd euró beérkező uniós forrásnak köszönhető.

finanszírozási képesség folyó fizetési mérleg
Kapcsolódó cikkek