Magyar gazdaság

A vártnál gyorsabban felpöröghet a német gazdaság

Németország bruttó nemzeti terméke 3,5 százalékkal bővülhet az idén a korábban várt három százalék helyett.

Németország bruttó nemzeti terméke 3,5 százalékkal bővülhet az idén a korábban várt három százalék helyett – mondta Peter Altmaier gazdasági miniszter. Ez jó hír az Európa legnagyobb gazdaságával kiterjedt kereskedelmi kapcsolatokat ápoló közép-európai országoknak, köztük Magyarországnak.

Altmaier arra alapozta a módosított előrejelzést, hogy a lakossági fogyasztás felpöröghet, mihelyt megszüntetik a járvány miatt bevezetett korlátozó intézkedéseket.

Jövőre a 3,6 százalékkal nőhet, és a miniszter szerint a szintje legkésőbb jövőre elérheti a pandémia előttit a tavalyi 4,9 százalékos visszaesés után.

Németország pénteken közöl előzetes első negyedéves GDP-adatokat, és a járvány harmadik hulláma ellen védekező zárlatok miatt ezek várhatóan még nem lesznek szépek: a Tradingeconomics közölte elemzői konszenzus szerint a német gazdaság éves alapon 3,2 százalékkal eshetett vissza a negyedik negyedévi 3,7 százalék után.

Fotó: Getty Images

Altmaier optimista: szerinte a korlátozó intézkedések javát a nyárra visszavonják. Közölte azt is: a kormány hárommilliárd eurót kíván fordítani arra, hogy támogassa az elektromos autók akkumulátorainak fejlesztését.

Az ifo kutatóintézet által a hét elején közzétett áprilisi adatok vegyesek voltak.

A hétfőn publikált üzletihangulat-index 96,8 pontra emelkedett a márciusi 96,6-ről, de csalódást keltett, mert a Reuters felmérése szerint az elemzők 97,8-re számítottak. A kilábalást a koronavírus felgyorsult terjedése és az autóipar termelését lassító félvezetőhiány foghatja vissza. Az ifo kedden közölt exportvárakozási indexe azonban tízéves csúcsra, 24,6 pontra ugrott a márciusi 23,8-ről, megerősítve, hogy a német áruk iránti külföldi keresletet erősnek ítélik a vállalatok

A kilátások szinte minden iparágban javultak, különösen az elektromos és elektronikai termékeket előállító ágazatokban, de a gépek és felszerelések gyártásában sem volt példa ilyen magas részindexre 2011 eleje óta. Kevésbé rózsásan látják a jövőt a német ruhagyártók és a járműipar egyes szegmensei, akik csökkenő külföldi eladásokra számítanak.

A német kormány kedden jóváhagyta a Brüsszelnek benyújtandó kilábalási tervet, és a Reuters idézte, név nélkül nyilatkozó kormányforrás szerint 28 milliárd euróra számít az 750 milliárdos újjáépítési alapjából. A forrás szerint a pénz 90 százalékát klímavédelmi célokra és a digitalizáció előmozdítására fordítanák.

Júniusig az összes veszélyeztetettet beolthatják Németországban

Legkésőbb júniusig befejeződhet Németországban a veszélyeztettek oltása, így hamarosan bárki jelentkezhet az oltási programba.

 

Németország GDP kormány
Kapcsolódó cikkek