Magyar gazdaság

Bezuhant a gyógyszerforgalom Budapesten

Februárban a lakosság 43,7 milliárd forintot költött receptköteles gyógyszerekre.

Februárban a lakosság 43,7 milliárd forintot költött receptköteles gyógyszerekre, 3,7 százalékkal kevesebbet, mint az előző év azonos hónapjában, és 1,6 százalékkal kevesebbet a januárinál – derül ki a Hiflylabs Zrt. elemzéséből.

Pedig már a januári adat is drasztikusan csökkent az egy évvel korábbihoz képest.

Év elején a koronavírus-járvány erősödése, az otthoni munkavégzés, az iskolák zárva tartása és a kötelező távolságtartás együttesen a harmadik hullám mélypontjára juttatta a receptköteles gyógyszerforgalmat

– mondta Virág Zsolt, a Hiflylabs Zrt. igazgatósági elnöke.

Fotó: Kallus György / Világgazdaság

Arra számít, hogy a kormány a koronavírusos betegek számának csökkenése miatt tovább lazít a szigorú szabályokon, az iskolák, üzletek újranyitásával pedig ismét emelkedő pályájára állhatnak a gyógyszereladások.

Az elhalasztott vásárlások miatt elképzelhető a tavaly márciusi, 59 milliárd forintos forgalomhoz hasonló nagyobb kiugrás is a következő hónapokban.

Februárban, a járványadatok felfutása miatt, aki tehette, kerülte a személyes találkozást az orvosokkal, számos műtét is elmaradt, ez kétségtelenül visszaköszön a költésben. Az év második hónapjában 13,9 millió doboz gyógyszert váltottak ki, a legkevesebbet az elmúlt kilenc hónapban. Ez a tavaly februárinál 14,7 százalékkal kisebb mennyiség, egy hónap alatt pedig 1,2 százalékos csökkenés.

Februárban a legerősebb megyék gyógyszerköltési adatai is alacsonyak voltak. Januárhoz képest Bács-Kiskun megyében csupán 0,8, Fejér és Komárom-Esztergom megyében pedig 0,3-0,3 százalékkal emelkedett a forgalom, míg a fővárosban 0,3 százalékkal esett. A legnagyobb, 5,7 százalékos csökkenés a Somogy megyei patikákban volt a felmérés szerint. Pest megyében az előző évihez képest 0,2 százalékkal nőtt a forgalom, minden más megyében esett.

A gyógyszerre fordított pénz szempontjából a koronavírus-járvány miatti lezárások legnagyobb vesztese a főváros volt, ahol 6,3 százalékkal múlták alul az eladások az előző évit.

Mivel az idén elmaradt az influenzajárvány, a legjobban az antibiotikumok forgalma zsugorodott, éves összevetésben csaknem 32 százalékkal. A Nemzeti Népegészségügyi Központ adatai szerint tavaly hétszer-nyolcszor több influenzás megbetegedést regisztráltak Magyarországon, mint az idén.

Budapest koronavírus Hiflylabs Zrt. Virág Zsolt influenzaszezon visszaesés gyógyszerköltés
Kapcsolódó cikkek