Magyar gazdaság

Milliárdos bukás lett a számlagyárból

Több mint 60 személy került képbe a NAV legújabb fogásánál.

Több mint egymilliárd forintot, rengeteg ingatlant, hajókat és nagy értékű gépjárműveket foglalt le a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) három, szövevényesen felépített, fővárosi irányítású bűnszervezettől. A közleménye szerint a hivatal munkatársai összesen 160 helyszínen kutattak, 60 személyt hallgattak ki gyanúsítottként, közülük hatan már letartóztatásban vannak.

Mint írták, két, főként őrzés-védelemmel, takarítással, polcszervizzel és marketingtevékenységgel foglalkozó bűnszervezetet szolgált ki az a harmadik, számlagyárként működő bűnszervezet,

melynek cégei semmilyen valós tevékenységet nem végeztek, csak fiktív számlákkal látták el megrendelőiket.

A működő társaságok a befogadott számlákkal csökkentették fizetendő áfájukat, az így összefonódó céghálók összesen több mint hatmilliárd forint kárt okoztak a költségvetésnek. A bűnbandák – készülvén a lebukásra – az ellenük szóló bizonyítékokat rendszeres időközönként égetéssel, illetve darálással megsemmisítették.

Fotó: Shutterstock

A három bűnszervezetet a budapesti pénzügyi nyomozók – a Merkur bevetési egység, a Terrorelhárítási Központ, valamint szakértők támogatásával – egy nagyszabású, országos, 160 helyszínes akcióban számolták fel. A 60 gyanúsítottként kihallgatott személy közül hatnak a letartóztatását a bíróság már elrendelte.

A költségvetést ért kár megtérítésére a NAV mintegy egymilliárd forint értékben külföldi és belföldi bankszámlákat zárolt,

28 ingatlant vett zár alá, több mint 150 millió forintnyi készpénzt, öt gépkocsit, vitorlás hajókat, kortárs festményeket, aranytömböket és ékszereket foglalt le. A zárolt és lefoglalt értékét szakértő állapítja meg, de az előzetes becslések szerint az elérheti a 2,5 milliárd forintot.

A nyomozás különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó, bűnszervezetben és üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás miatt folyik. Az elkövetők akár 20 évet is kaphatnak.

Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Merkúr számlagyár pénzügyi csalás
Kapcsolódó cikkek