Magyar gazdaság

Több pénzt küldhet az EU a következő hét évben

A fokozatos felzárkózással a befizetések 53 százalékkal nőhetnek.

Az EU-csatlakozás és a támogatások egyaránt felzárkózást vetített előre, azonban ez nem feltétlenül történt így – mondta Banai Péter Benő, a Pénzügyminisztérium (PM) államháztartásért felelős államtitkára a Magyar Közgazdasági Társaság konferenciáján. A csatlakozás utáni évtized elveszett, 2015-től indult be a felzárkózás.

Nagyon jelentős források álltak és állnak rendelkezésre.

A forrástömeg a következő években nő az előző hétéves időszakhoz képest, mintegy 49 milliárd euróval számolhatunk.

A forrás évente a több százalékára rúghat, így a felzárkózáshoz érdemben járulhatnak hozzá – hangsúlyozta Banai Péter Benő.

A kohéziós források szerepe a növekedésben jelentős szereppel bírnak. A hatékony felhasználást feltételezzük, minimális a holtteher-veszteség és a beruházások a támogatás nélkül is megvalósultak volna, azonban vannak fejlesztések, amik hosszútávon nem hasznosulnak megfelelően, nem térülnek meg.

Fotó: Shutterstock

A déli nettó kedvezményezett országok 2008-2015 között visszaestek az EU átlagához képest.

– mutatott rá az államtitkár.

Ez a források rossz hasznosulásának tudható be. A növekedés döntő részben a beáramló forrásoknak köszönhető narratíva azt feltételezné, hogy a nettó befizetők nehezen vagy egyáltalán nem tudnak növekedni, de ez nem így van, Németország erre a legjobb példa.

A három 80-as években csatlakozó mediterrán ország esetében visszaesést figyelhettünk meg, míg a kelet-európai csoport felzárkózott – ez is bizonyíték, hogy nem a nettó uniós forrás áramlás határozza meg a növekedést. Banai Péter Benő aláhúzta: a növekedési többletet pénzügyi egyensúly követte.

Az uniós források felhasználásának ára van, a kezdeti években a tagállami költségvetést terhei a megelőlegezett források, és a költségek, költségnövekmények is a hazai forrásokat terhelik – hívta fel a figyelmet a PM államtitkára. A felzárkózás nemcsak a felzárkózó országoknak kedvező, mivel a konvergencia növekvő befizetéssel párosul.

A magyar hozzájárulás 53 százalékkal nőhet a 2021-2027-es időszakban, ami évente 190 milliárd forintot jelenthet, ami a felzárkózás mellett Nagy-Britannia távozásának tudható be.

Két év múlva megy a Várba a Pénzügyminisztérium

Lezárultak az egykori Magyar Királyi Pénzügyminisztérium Szentháromság téri épületegyüttese rehabilitációjának második ütemére kiírt közbeszerzési eljárások.

 

felzárkózás magyar gazdaság EU mkt
Kapcsolódó cikkek