Közélet

Két év múlva megy a Várba a Pénzügyminisztérium

Az épületegyüttes felújítása, átépítése 55 milliárd forintba kerül.

Lezárultak az egykori Magyar Királyi Pénzügyminisztérium Szentháromság téri épületegyüttese rehabilitációjának második ütemére kiírt közbeszerzési eljárások.

A napokban aláírt szerződések értéke nettó 54,4 milliárd, illetve 1,25 mil­liárd forint, amely mindkét közbeszerzésnél az előzetesen becsült érték alatt maradt – közölte a Pénzügyminisztérium, hozzátéve, hogy a tervek szerint a minisztérium 2023 végén költözhet (vissza) a Várba.

Az uniós nyílt eljárás nyertese a West Hungária Bau Kft. és a Garage Kft. konzorciuma lett, a beruházás mérnök-lebonyolító és műszaki ellenőri feladatainak ellátására kiírt eljárást pedig a Céh Zrt. nyerte – tájékoztatta a témával kapcsolatban a Magyar Nemzetet a beruházó PM-Tér6 Nonprofit Kft. vezérigazgatója, Halmai Zoltán. A nyertes kiválasztásakor a legnagyobb súllyal az árat vették figyelembe, de az is fontos szempont volt, hogy a kivitelezés irányítói megfelelő szakmai előélettel és műemléki környezetben végzett beruházásokon szerzett tapasztalatokkal rendelkezzenek. Végül mindkét eljárásban a legalacsonyabb árat ajánló pályázat nyert.

Fotó: MTVA/Bizományosi: Róka László

A várbéli épület rekonstrukciója már 2018 óta tart, a mostani közbeszerzések a 1904-ben, Fellner Sándor tervei alapján épült épület rekonstrukciós beruházása második fázisáról szólnak.

Halmai Zoltán közlése szerint a mintegy negyvenezer négyzetméter nettó alapterületet – ennek részeként kétezer négyzetméter kiemelt műemléki értékű teret – magában foglaló fejlesztésre a kormány eddig 25 milliárd forintnyi forrást folyósított. Az összegből ez idáig 10,7 mil­liárd forintot fizettek ki, a fel nem használt összeg egy része visszakerül a költségvetésbe, másik részét a beruházás hátralévő szakaszában használják fel.

A vezérigazgató szerint sokakat megtévesztett, hogy az első ütem munkáira úgynevezett keretmegállapodásra irányuló közbeszerzési eljárásokat írtak ki, amelyekben az elvégzendő feladatok meghatározásán kívül csak az egységárakat, valamint a költségek felső határát kijelölő keretösszegeket rögzítették. Ezeket a maximálisan kifizethető tételeket aztán rendszeresen összekeverték – sőt esetenként összeadták – a ténylegesen megrendelt és elvégzett munkákért kifizetett összegekkel. A most lezárult közbeszerzések szerződései a hátralévő összes feladatot tartalmazzák – mondta Halmai Zoltán.

Az új épület lényegesen kisebb lesz a minisztérium ma használt, József nádor téri épületénél, így a minisztériumban a folyamatok áttekintésén is dolgozni kell a tervezett költözésig.

Pénzügyminisztérium
Kapcsolódó cikkek