Magyar gazdaság

Újabb gigantikus csomagot jelent be Biden

Az 1800 milliárdos szociális csomag kevesebb mint egy hónappal követi a 2000 milliárdos infrastruktúra-fejlesztési csomagot.

Joe Biden amerikai elnök szerdán 1800 milliárd dolláros csomagot terjeszt a kongresszus elé – számolt be róla CNBC.

Biden új csomagja kiadási és adózási programot valósít meg, melynek középpontjában a gyerekek, a tanulók és a családok állnak.

Az 1800 milliárdos csomag kevesebb mint egy hónappal követi a 2000 milliárd dolláros infrastruktúra-fejlesztési csomagot.

A két lépés együttesen határozza meg a Biden-kormányzat elképzeléseit az Amerikai Egyesült Államok gazdaságának átalakítására és fellendítésére, melyekkel az ország nemcsak a koronavírus-járványból szeretne minél sikeresebben kilábalni, de hosszú távra is tekint.

A javaslat 1000 milliárd dollár befektetésre és 800 milliárd dollár adójóváírásra bontható. A programot a leggazdagabb amerikaiak által fizetett adók összegének emelése 15 év alatt ellensúlyozza majd a tervek szerint.

A most bejelentett csomag legfontosabb elemei:

  • 225 milliárd dollár magas színvonalú gyermekgondozási rendszerre, és annak biztosítására, hogy a családok jövedelmének kisebb részét kelljen gyermekgondozásra fordítani.
  • 225 milliárd dollár egy átfogó programra, amely a fizetett és egészségügyi szabadságok rendszerét korszerűsíti.
  • 200 milliárd dollár a teljes három- és négyéves korosztály ingyenes óvodai ellátásának biztosítására.
  • 109 milliárd dollár kétéves ingyenes közösségi főiskolára minden hallgató számára.
  • 85 milliárd dollár az alacsony jövedelmű hallgatók számára működtetett Pell Grants ösztöndíj maximális összegének 1400 dollárral történő megemelésére.
  • 62 milliárd dollár a felsőoktatásból lemorzsolódók arányának csökkentésére.
  • 200 milliárd dollár a Covid-ösztönzőterv tartóssá tételéhez, amely az egészségbiztosítás prémiumrendszerét teszi kedvezőbbé azok számára, akik önállóan kötnek saját biztosítást.
  • A Biden-adminisztráció egyik magas rangú tagja a CNBC-nek úgy jellemezte a csomagot, hogy ezek olyan befektetések a jövőbe, amelyeket mindenképpen végre kell hajtani országos szinten.

    Fotó: Brendan Smialowski / AFP

    A programcsomag lényegében visszafordítaná Donald Trump 2017-es adócsökkentési programjának több kulcselemét, amit az előző elnök első évének legfontosabb jogalkotási eredményeként tart számon.

    A Biden-kormány új tervezete 39,6 százalékra emelné a legfelsőbb jövedelemadó-kulcsot a leggazdagabb amerikaiak számára.

    Közel 40 százalékos fizetésemelést jelentett be Joe Biden

    Tizenöt dollárra emelik az amerikai állami dolgozók órabérét.

    Ezt az adókulcsot 2017-ben csökkentették 37 százalékra a 600 ezer dollár feletti jövedelemmel rendelkező házaspárok számára.

    Szintén 39,6 százalék lenne a tőkenyereség-adó is a több mint egymillió dollárt kereső háztartások számára. Ennek az emelésnek a terve cibálta meg az előző héten a kriptovaluták piacát , ugyanis a és társai igen kedvező hozamot értek el az előző évben, ezzel komoly tőkejövedelmet eredményezve azoknak, akik kriptopénzekbe fektették vagyonuk egy részét.

    A kormányzat az új terv alapján garantálja, hogy az évi 400 ezer dollárnál kevesebbet keresők adói nem fognak emelkedni.

    A terv részletes bemutatására szerda este a kongresszus ülése előtt kerül sor, amely egyben Joe Biden századik hivatali napjának előestéje is lesz.

    Egyesült Államok koronavírus Joe Biden gazdaságélénkítés csomag szociális csomag
    Kapcsolódó cikkek