Pénz- és tőkepiac

Biden ötlete miatt 200 milliárd dollárral szűkült a kriptovaluta-piac

Már a kereskedelmi bankok is egyre inkább nyitnak a kriptovaluta-üzletág felé.

A és több másik jelentős zuhanásnak indult pénteken, miután Joe Biden bejelentette a tőkejövedelem-adó emelését, amit eladási hullámhoz vezetett – számolt be róla a CNBC.

A bitcoin több mint 8 százalékot esett 24 óra leforgása alatt, és pénteken már 48 687 dolláron áll, március óta először csúszott vissza 50 000 dollár alá az árfolyam.

Az ethereum 12 százalékkal, az XRP közel 19 százalékkal gyengült.

A CoinMarketCap adatai szerint 200 milliárd dollárral csökkent a teljes kriptovaluta-piac értéke.

A piac mindent egybevetve eléggé felfutott, így egyébként is várható volt egy kisebb visszapattanás

– nyilatkozta Vijay Ayyar, a Luno kriptovaluta-üzletágának vezetője a CNBC-nek.

Biden javaslata szerint a leggazdagabb amerikaiak tőkejövedelem-adóját 43,4 százalékra emeli, ami magasabb lenne, mint a szövetségi államban fellelhető legmagasabb bérjövedelemadó-mérték.

Az új adókulcs az adóköteles számlákon tartott, és egy éven túl értékesített eszközök hozamára vonatkozna.

A tervezet híre a kriprovaluták mellett a tőzsdemutatókat is megcibálta, mindhárom nagy amerikai index mínuszban zárta a csütörtöki kereskedést.

Fotó: Shutterstock

A szakértők szerint a kriptovaluták befektetői is érintettek lehetnek az új szabályozásban. Akik egyébként nem zártak rossz időszakot, a bitcoin ára például több mint hatszorosára emelkedett az elmúlt egy évben.

A 2021-es év sem indult rosszul számukra, a bitcoin 66 százalékot emelkedett, az ethereum pedig több mint 200 százalékkal vált értékesebbé.

A jelentős növekedés annak köszönhető, hogy az intézményi befektetők körében kifejezetten népszerűek a kriptovaluták, és olyan vállalatok, mint a Tesla vagy a Square, dollármilliárdokért vásároltak be belőle.

Már a bankok is egyre inkább nyitnak a kripto-üzletág felé.

Márciusban a Morgan Stanley jelentette be, hogy hozzáférést kínál olyan alapokhoz, melyekkel bitcoin-vásárlásra is lehetőség nyílik.

Eric Demuth, a Bitpanda digitális eszközközvetítő vezérigazgatója úgy véli, hogy minél több kripropénz kerül a piacra, a volatilitás annál kisebb lesz hosszú távon.

Ugyanakkor kihangsúlyozta, hogy nem szabad mindent egy lóra feltenni.

Lakossági befektetőként érdemes a pénzügyi portfóliónk egy kis részét kriptovalutákba, vagy akár bitcoinba fektetni. Nem számít, mennyire hiszünk bele, a diverzifikálása mindig kulcsfontosságú

– hangsúlyozta az örök érvényű tanácsot.

Ugyanakkor a kriptovaluták szabályozásával kapcsolatos aggodalmak is rendre publicitást kapnak. Több szakértő is attól tart, hogy a kormányok visszaszoríthatják a bitcoin és társai használatát.

A Reuters értesülései szerint Indiában már készülőben is van egy ilyen törvény.

Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter februárban erősen spekulatív eszköznek titulálta a bitcoint, hozzátéve, hogy aggódik a befektetők esetleges veszteségei miatt.

Érdekes módon pont Kínában erősödtek fel azok a hangok, melyek szerint a bitcoin életképes befektetési alternatíva lehet. 2017-ben és 2018-ban még Kína lépett fel leghevesebben a kriptovaluták ellenében.

Egyesült Államok kriptovaluta szabályozás ethereum Joe Biden tőkejövedelem adó XRP bitcoin
Kapcsolódó cikkek