Magyar gazdaság

Csökkenhetett a GDP az év elején

Az idei első negyedév lehetett a mostani válság utolsó olyan olyan három hónapja, amelyik a gazdaság visszaesésével járt. A termelő szektorok lehetnek a bővülés motorjai 2021-ben.

A bruttó hazai termék (GDP) 3,7 százalékkal csökkenhetett az idei első negyedévben 2020 azonos időszakához képest a Világgazdaság elemzői konszenzusa alapján. A rendkívüli bizonytalanságot mutatja, hogy a prognózisok -7 százalék és +1,3 százalék között mozogtak. A tavalyi utolsó negyedévhez képest 0,2 százalékkal csökkenhetett a gazdaság teljesítménye. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) holnap teszi közzé az első becslését.

Az idei évben 4,7 százalékos GDP-növekedést várnak az elelmzők, 2022-ben 5 százalékra gyorsulhat a dinamika, két év alatt pedig 10 százalékkal nőhet a reál-GDP Magyarországon. A Pénzügyminisztérium (PM) 2021-ben visszafogottabb, 4,3 százalékos bővülést vár, 2022-ben viszont már 5,2 százalékos növekedéssel kalkulálnak. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) az idén 4-6 százalékos, jövőre pedig 5-6 százalékos sávba prognosztizálja a GDP-növekedést. A szakértők jellemzően

2021 harmadik negyedévére várják a 2019 végi gazdasági teljesítmény elérését, legkésőbb jövő év közepére érhető el a válság előtti szint.

Döntően az iparnak és az építőiparnak köszönhető a negyedéves alapon mért 0,5 százalékos bővülés – mondta a Világgazdaságnak Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője. Az ipar teljesítménye 1,8 százalékkal haladta meg a 2020 negyedik negyedévit, az építőiparé pedig 2,8 százalékkal bővült. Az szolgáltató szektor összességében stagnálhatott. A szakértő hozzáfűzte: felhasználási oldalon a beruházások és a külkereskedelem támogathatta a kilábalást, a fogyasztás azonban stagnálhatott. Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője arra számít, hogy a szolgáltatások 1 százalékkal eshettek vissza az előző negyedévhez képest, a termelő szektorok azonban enyhe pluszba fordíthatták a változását.

Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője rámutatott:

a termelő szektorok hullámzó teljesítményt nyújtottak, pozitív irányba húzhatták a GDP-t, a szolgáltatások és a fogyasztás foghatta vissza a növekedést.

Regős Gábor, a Századvég makrogazdasági csoportjának vezetője hangsúlyozta: az ipar felfelé, az építőipar lefelé húzhatta a GDP-t, a koronavírus miatti korlátozások rontották a gazdaság teljesítményét.

Fotó: Shutterstock

Kuti Ákos, a Danube Capital vezérigazgató-helyettese rámutatott: 2020 márciusában már szigorú lezárások voltak, így éves alapon már növekedés várható, a tavalyi negyedik negyedévhez képest azonban csökkenhetett a GDP.

Az idei második negyedévben 10 százalék feletti várható – erről több alkalommal is beszélt Varga Mihály pénzügyminiszter. Regős Gábor felhívta a figyelmet: a gyenge bázisnak köszönhetően lehet 10 százalék feletti a növekedés. Az éves bővülést jelentősen meghatározhatja, hogy a korlátozások miatt felfüggesztett működés miatt hány vállalkozás ment csődbe.

A Századvég szakembere hozzátette:

az ipar gyors talpraállása jelzi a gazdaság regenerációs képességét, a legnagyobb fenyegetést egy esetleges negyedik vírushullám jelentheti.

Suppan Gergely a második negyedévben 14-15 százalékos felpattanásra számít. A harmadik negyedévtől folytatódhat a kilábalás, azonban a termelő szektorok erősebb, a szolgáltatások gyengébb teljesítményt nyújthatnak. A Takarékbank elemzője szerint az uniós források gazdaságélénkítő hatása fokozatosan jelenhet meg.

KSH GDP elemzői konszenzus
Kapcsolódó cikkek