Magyar gazdaság

A kültéri sporteszközök kétharmadánál találtak hiányosságokat

A kondiparkok és vasalt utak ellenőrzésére tavaly év végén kapott hatáskört a fogyasztóvédelmi hatóság. A szakemberek idén tavasszal az ország minden részében több mint félezer helyszínen jártak. Az ellenőrzött ötezerből több mint 3200 kültéri sporteszköz nem felelt meg maradéktalanul az üzemeltetési előírásoknak – jelentette be vasárnapi Facebook-posztjában Schanda Tamás.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium miniszterhelyettese bejegyzésében ismertette, hogy

a biztonságot érintő hiányosságok miatt közel ezer eszköz használatát ideiglenesen meg is tiltották.

Ezek mintegy tizede a mulasztások pótlása után már újra üzemel. Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom és Pest megyében minden kondiparkban volt gond, Békés és Zala megyében viszont egyikben sem.

A kormányhivatalok eddig összesen 2,7 millió forint bírságot szabtak ki, de számos eljárás még folyamatban van.

Az évente ismétlődő ellenőrzések minden bizonnyal jogkövető magatartásra késztetik majd az üzemeltetőket. A fogyasztóvédelmi jelenlét várhatóan a problémás esetek számának csökkenéséhez vezet.

Fotó: Schanda Tamás Facebook-oldala

Magyarországon jelenleg négy mászóösvény üzemel, ezek egyikénél találtak kisebb súlyú, adminisztrációs hiányosságot. Biztonságot érintő hiba sem a Cuha-völgyi, sem a cseszneki, sem a sárospataki, sem a tatabányai via ferratanál nem merült fel.

A miniszterhelyettes nem győzte hangsúlyozni, hogy a fogyasztóvédelem folytatja a családok, gyerekek biztonságát védő szünidei ellenőrzéseit, és az eredményekről folyamatosan beszámolnak.

A vizsgálat időtartamáról, szempontjairól a Fogyasztóvédelmi Portálon érhető el bővebb tájékoztatás.

Innovációs és Technológiai Minisztérium játszótér fogyasztóvédelem ITM Schanda Tamás
Kapcsolódó cikkek