Magyar gazdaság

Biden felfüggeszti Alaszkában az olajkutatásokat

A Biden-adminisztráció fel fogja függeszteni az Alaszka sarkvidéki nemzeti parkjának egy részére vonatkozó olajkutatási engedélyeket, amelyeket Donald Trump elnökségének utolsó napjaiban értékesítettek.

Elnökválasztási kampányában Joe Biden ígéretet tett arra, hogy megóvja a vadrezervátum területét.

Hivatalba lépése után a belügyminisztériumot bízta meg az engedélyek felülvizsgálatával.

A minisztérium azt írta, hogy hiányosságokat azonosított az engedélyek kiadásával kapcsolatos döntési folyamatban.

A 78 ezer négyzetkilométeren elterülő vadrezervátum kulcsfontosságú élőhely számos állat, köztük a jegesmedve, a karibu és a farkasok számára.

Fotó: Shutterstock

A Trump-adminisztráció erre a területre – a nemzeti park nagyjából 5 százalékára – vonatkozóan kezdte meg januárban az olajkutatási engedélyek értékesítését. Ezek a kőolaj- és földgázkitermelési jogok tíz évig érvényesek.

A koncessziós jogok iránt azonban alacsony volt az érdeklődés. Az olajárak változása miatt ugyanis a cégek inkább a megújuló energiaforrásokra fókuszáltak. Számos nagy amerikai bank jelezte továbbá, hogy nem fogja támogatni az olaj és földgáz kitermelését a térségben.

A Washington Post szerint nagyjából

2200 négyzetkilométernyi területre vonatkozó jogot értékesítettek kevesebb mint 15 millió dollárért, vagyis messze elmaradva a várakozásoktól.

Noha a becslések szerint nagyjából 11 milliárd hordónyi olajat rejthet a vadrezervátum, utak és egyéb infrastruktúra híján rendkívüli költségekkel jár a kitermelés egy ilyen területen.

Az ügyben érintett törzsek vezetői üdvözölték, a republikánusok kritikával fogadták a Biden-adminisztráció bejelentését.

Biden: az európai kapcsolatokat rombolnák az Északi-áramlat miatti szankciók

Azért döntött az Északi Áramlat-2 gázvezeték miatt kiszabott szankciók feloldása mellett, mert a szankciók fenntartása kárt tenne az Egyesült Államok Európához fűződő kapcsolataiban – állítja az amerikai elnök.

 

Biden Alaszka olaj
Kapcsolódó cikkek