Magyar gazdaság

Életbe léptek az évi 60 milliárdos adókönnyítések

Az újabb kedvezményekkel 60 milliárd forint maradhat a családoknál és a vállalkozásoknál, így ez az összeg is a gazdaság újraindítását segítheti – írta az új adószabályok kapcsán a pénzügyminiszter a közösségi oldalán. Varga Mihály hozzátette: a kormány a válságot továbbra sem megszorításokkal, hanem támogatásokkal, adócsökkentésekkel kezeli.

A Nemzeti Versenyképességi Tanács kevesebb mint két hónapja tett javaslatot az adórendszer átalakítására. Az ott felvázolt adócsökkentések, illetve az adórendszer egyszerűsítése pedig már életbe is léptek; az ezekről szóló rendelkezések már a Magyar Közlönyben is megjelentek – írta közösségi oldalán a pénzügyminiszter.

Az adótörvények most elfogadott módosításai főként a személyi jövedelemadóval, az átalányadózással, a társasági adóval, valamint az áfával kapcsolatosak. Ezek többsége – a 2021. július elsejétől életbe lépő új áfa-szabályok, illetve a kripto-eszközök adózásával kapcsolatos könnyítések kivételével – a tervek szerint 2022 közepén léphetnek életbe.

Varga Mihály pénzügyminiszter
Fotó: Móricz-Sabján Simon / VG

A BDO Magyarország összeszedte a változásokat.

Átalányadó

Az egyéni vállalkozásoknak az éves feléig nem kell személyi jövedelemadót fizetniük, továbbá az érintettek élhetnek a családi adókedvezmény lehetőségével is.

Az átalányadóval adózó jövedelem megállapításához alkalmazható költséghányad mértéke a főszabály szerint 40 százalék, néhány kiemelt ágazatnál (pl.: építőipar, személyszállítás, szépségipar) 80 százalék, a kiskereskedelmi tevékenységet végző egyéni vállalkozók és a mezőgazdasági őstermelők esetében pedig 90 százalék.

Társasági adó

A felsőoktatási támogatási megállapodás adóalap-kedvezménye 50 százalékról 300 százalékra bővül abban az esetben, ha a támogatás kedvezményezettje közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítványi vagy egyházi fenntartásban lévő egyetem, illetve annak fenntartója.

Áfa-szabályok

A új szabályok értelmében azoknak a pénzforgalmi szolgáltatóknak, akik negyedévente ugyanazon kedvezményezett részére huszonötnél több határon átnyúló fizetést teljesítettek, negyedévenként elektronikus formában adatot kell szolgáltatniuk a szóban forgó ügyletekkel kapcsolatban.

Az adatszolgáltatásra tehát a kedvezményezett pénzforgalmi szolgáltatója kötelezett, kivéve, ha ezek közül egyik sem a EU területén található, ebben az esetben a kötelezettség a fizető fél pénzforgalmi szolgáltatóját terheli.

Kriptoeszközök

A kriptodevizák átruházásából származó jövedelem már nem egyéb jövedelemként adózna, így a 15 százalékos mértékű megfizetése mellett 15,5 százalékos mértékű szocho fizetési kötelezettség már nem merülne fel.

Fotó: Shutterstock

Helyi adók és vámeljárások

Az idegenforgalmi adómentességben részesülők köre bővül azokkal a magánszemélyekkel, akik az önkormányzat illetékességi területén egészségügyi szolgálati kötelezettség teljesítése miatt töltenek el legalább egy vendégéjszakát.

A jogsértést eredményező vámhiány mértékét – a gyorsított eljárás által lefedett esetek számának megnövelése érdekében – 50 000 forintról 100 000 forintra emelik. Mivel a gyorsított eljárás keretében a bírság a helyszínen megfizethető, az adminisztratív terhek csökkennek. A vámhatóság a bírság kiszabása során annak megfizetéséről a váminformatikai rendszerből nyomtatható igazolást állít ki, ezzel kiváltva a manuálisan kitöltendő nyugtát.

Adótartozás behajtása külföldi vagyontárgyak terhére

A nem belföldi illetőségű, vagy az egybefüggően 183 napot meghaladóan külföldön tartózkodó belföldi illetőségű adóssal szembeni végrehajtás foganatosítására az adóhatóság a követelés külföldi érvényesítése iránt megkeresheti az adópolitikáért felelős miniszter által lefolytatott közbeszerzési eljárás nyertesét.

A végrehajtási intézkedések foganatosításáért a közbeszerzési eljárás nyertesét a külön megállapodásban foglaltak szerint fizetendő ellenérték, de legfeljebb a beszedett tartozás 5%-a illeti meg.

Társaságok ügyvitele

Az aktuális szabályozás szerint belföldi ingatlanvagyonnal rendelkezőnek számít minden társaság, amelynek eszközei között legalább 75%-os arányban ingatlan található, azonban az arányszámításnál nem kell figyelembe venni, ha a társaság két mérlegkészítés között tesz szert ingatlanra, így akkor sem állapítható meg illetékkötelezettség, ha az az eszközök között az ingatlanok aránya így meghaladná a 75%-ot. A visszaélések megakadályozásának érdekében a meghatározott százalékot elérő ingatlan vásárlásának esetén a megszerzett eszközök értékét is növelni kell, viszont, ha az ingatlanok állománya csökken, az említett eszközök állományát is csökkenteni lehet. A törvényjavaslat pontosítja a késedelmi és önellenőrzési pótlék számítására vonatkozó szabályokat, mely értelmében a napi mértékét három tizedesjegy pontossággal kell megállapítania az adóhatóságnak.

https://www.vg.hu/vilaggazdasag/varga-mihaly-jovore-folytatodik-a-budzse-hianyanak-lefaragasa-3825739/

áfa-szabályok helyi adók vámszabályok Pénzügyminisztérium átalányadó adókönnyítések Varga Mihály
Kapcsolódó cikkek