Magyar gazdaság

Rekord összegeket költenek a cégek az IT-ra

A vállalatok 2015 óta folyamatosan egyre többet költenek az IT-ra, ám a tavalyi év során ezt a járvány megakasztotta és 2,2 százalékkal csökkentek is ezek a kiadások. Idén azonban a Deloitte szerint kétszeres erővel térhet vissza a növekedés, amelynek szintje akár 8,4 százalék is lehet.

A járványra adott első sokkreakciók és költségcsökkentések után a vállalatok megragadták a lehetőséget, hogy felgyorsítsák működésük digitalizálását és további erőforrásokat vonjanak be az évek óta húzódó működésfejlesztést célzó kezdeményezéseikbe

– mondta Laczkó Domonkos, a Deloitte technológiai tanácsadás üzletágának vezető tanácsadója.

A beruházások terén különös figyelmet jutott az otthoni munkavégzésre, az elektronikus kereskedelemre, az online tanulásra és az érintésmentes fizetési módokra.

A járvány hatására felszínre kerültek a termelési láncok gyengeségei, és az egyes szektorokban megjelenő munkaerőhiány az automatizációs befektetések gyorsulását is hozta.

A Deloitte felmérésében részt vevő 374 vállalat átlagosan a bevételek 4,25 százalékát szánta az informatikai költségekre, ami jelentős növekedést jelez a 2016-os 3,28 százalékos szinthez képest.

Ezen belül is kiemelkedő szintet képviselnek a bevételeik több mint 10 százalékát technológiára fordító banki és értékpapírügyleteket folytató vállalatok.

Fotó: Deloitte

Az IT-kiadások megoszlása kapcsán figyelemre méltó, hogy a technológiai és telekommunikációs cégek jóval nagyobb arányban költenek innovációra mint az az energiaipari, valamint oktatással és nonprofit tevékenységekkel foglalkozó vállalatok.

A tech metronómok – a Deloitte 2020-as Global Leadership Study tanulmánya által bevezetett, a versenytársaiknál érettebb stratégiával, vízióval, technológiai és piaci megközelítéssel rendelkező vállalatokat jelentő kategória – költségeloszlását összevetve versenytársaikkal még nagyobb különbségek figyelhetők meg.

Ezen vállalatok technológiai költségvetésük jelenleg 20 százalékát, 3 éven belül pedig 30 százalékát szánják innovációra.

2022 végére az ázsiai és európai országok többségében a cégek IT-kiadásainak mértéke visszaáll a 2019 értékekre a Gartner adatai szerint. Magyarországon ez várhatóan 2022 nyarán történhet meg.

Fotó: Friso Gentsch/dpa

A költségkategóriák kapcsán azt látjuk, hogy a kommunikációt segítő szolgáltatásokra költenek a legtöbbet, majd ezt követik az IT-szolgáltatásokhoz kapcsolódó kiadások, a növekedés mértéke pedig a a nagyvállalati szoftverek terén a legjelentősebb. Ez azt jelenti, hogy a vállalatok számára egyre fontosabb működésük fundamentumainak digitális alapokra helyezése.

A jelenlegi digitalizációs versenyben a vállalatok számára IT-kiadásaik növelése nem lehetőség, mint inkább a versenypiac által diktált kényszer.

– mondta Kiss Dániel, a Deloitte technológiai tanácsadás üzletágának cégtársa.

Deloitte IT innováció nagyvállalatok
Kapcsolódó cikkek