Magyar gazdaság

Több ezer elhalasztott előadásra tartották meg jegyeiket a britek

A brit zenerajongók több százezer elhalasztott koncertre vett jegyet tartottak meg az elmúlt időszakban. Azonban, a korlátozások legutóbbi négyhetes halasztása további ötezer koncert megrendezését tette kétségessé. Olyan művészek, mint a Rag'n'Bone Man, Olly Murs és a Rudimental terveztek fellépéseket az Egyesült Királyságban június 21. és július 19. között, így most el kell dönteniük, hogy elhalasztják vagy pedig lemondják koncertjeiket.

A következő négy hétre tervezett események 500 millió font bevételt jelentenek a nehéz helyzetben lévő ágazatnak a Live, iparági szervezet becslései szerint.

Az Egyesült Királyság egyik legnagyobb rendezvényügynöksége, a Ticketmaster szerint a rajongók 83 százaléka döntött úgy, hogy megtartja a jegyét az átütemezett koncertekre. Ez egyébként a céget birtokló anyavállalat, a Live Nation Entertainment árfolyamán is látszik, ugyanis az elmúlt fél évben a kurzus emelkedett, miközben a nagy rendezvények továbbra is tiltottak voltak.

Fotó: Shutterstock

A rajongók visszakapják a jegy árát minden törölt esemény után, és minden átütemezett előadás esetében, amennyiben nem tudnak eljönni az új időpontra – mondta Andrew Parsons, a brit Ticketmaster ügyvezető igazgatója. A közönség többsége azonban alapvetően élőben szeretne részt venni a koncerteken, ezért rengetegen döntenek a jegyek megtartása mellett – írja a BBC.

Mások számára a koncertjegyek megőrzése a művészetek támogatásának egyik módja volt a pandémia idején. Azonban mára kár sokan el is felejthették, hogy jeggyel rendelkeznek egy-egy eseményre.

A zárlat enyhítésének legutóbbi elhalasztása miatt a vállalkozások és a rajongók nem tudják élvezni a nyarat– mondta Greg Parmley, a Live, a helyszíneket, vállalkozásokat és művészeket képviselő szervezet vezérigazgatója. Hozzátette, ha a brit kormány az Egyesült Királyság világelső élőzenei iparának hanyatlását el szeretné kerülni, akkor zöld utat kell adnia az élőzenei rendezvényeknek. Figyelemre méltó, hogy minden tiltás ellenére az elmúlt évben a Live Nation Entertainment részvényárfolyama több mint 21 százalékkal emelkedett.

A jelenlegi korlátozások szerint a nagy méretű beltéri előadások és sportesemények ezer fő befogadóképességgel engedélyezettek.

A szabadtéri nagy előadások és sportesemények maximális befogadóképessége 4000 fő lehet, és a nagyobb sportstadionok 10 ezer fő befogadására jogosultak, azonban a befogadóképesség csupán negyedét tölthetik meg. A kísérleti tömegrendezvények folytatódnak, többek között az Euro 2020 alkalmával, ahol legalább 40 ezer szurkolónak engedélyezik a négy döntő mérkőzésen való részvételt a Wembley stadionban. A korlátozásokat a tervek szerint július 19-én oldják fel.

Az Egyesült Királyságban az aktív fertőzések száma az elmúlt héten a becslések szerint 110 ezerről 119 ezerre emelkedett. A megbetegedések száma országszerte a Delta-mutánsnak köszönhetően növekszik gyors ütemben, és elsősorban az eddig oltatlan fiatalabb korosztály betegszik meg.

szórakozás COVID-19 vakcina koronavírus oltás Egyesült Királyság zene koncert fesztivál
Kapcsolódó cikkek