Magyar gazdaság

Tyúklépésben haladhat a kamatemelés

Havonta 15 bázisponttal emelhet az alapkamaton a Magyar Nemzeti Bank a Világgazdaságnak nyilatkozó elemzők szerint, az év végére 1,5-1,8 százalékra nőhet az irányadó ráta.

A következő hónapokban havonta 15 bázispontos alapkamat-emelésekkel kalkulálnak az elemzők. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) kedden döntött az alapkamat 0,6 százalékról 0,9 százalékra emeléséről. A jegybanki kommunikációnak megfelelően 0,75 százalékról 0,9 százalékra emelkedett az egyhetes betéti kamateszköz rátája. A keddi kamatdöntő ülésen a kamatemelési ciklus kezdetéről és az irányadónak számító egyhetes betéti ráta és az alapkamat összezárásáról döntöttek, az alapkamatot 30 bázisponttal, 0,9 százalékra emelték. Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője a Világgazdaságnak elmondta:

addig emel a kamatokon az MNB, amíg túlsúlyban vannak a felfelé mutató inflációs kockázatok.

Itt a várt kamatemelés: nagyot lépett az MNB

Az alapkamatot 30 bázisponttal emelte a Magyar Nemzeti Bank keddi kamatdöntő ülésén. Reagáltak a piacok is.

A gazdaság újranyitásának másodkörös hatásáról szeptemberben lesz először információ, azonban várhatóan nem csökkennek a kockázatok, így folytathatják szeptemberben a ciklust. A szakértő rámutatott:

az év végéig akár minden hónapban 15 bázisponttal emelkedhet az alapkamat, így 1,8 százalék lehet az irányadó ráta 2021 végén, ami nem magas, hiszen a reálkamat negatív marad.

Fotó: Shutterstock

Az idén hat alkalommal emelhet az alapkamaton az MNB, egyenként 15 bázispontos lépésekkel szigoríthatnak, így év végén 1,5 százalék lehet az irányadó ráta – hangsúlyozta lapunknak Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője.

A jövő év elején további 15 bázispontos kamatemelés jöhet, ezután azonban akár évekig maradhat ez a kamatszint.

Elárulta az MNB, miért lépett kedden

Az idei második negyedévében 16,2 százalékkal nőhet a GDP.

A Takarékbank elemzője szerint ennél gyorsabb kamatemelésre nincs szükség, mivel a jelenleg tapasztalható inflációt növelő tényezőkre – a nyersanyagárak globális emelkedése és az agrárárak növekedése – nincs közvetlen hatása a magyar monetáris politikának. A jegybank lépésére szükség volt, mivel a nyersanyagárak a következő időszakban épülhetnek be az inflációba, ennek ment elébe az MNB. Suppan Gergely leszögezte:

a túl gyors kamatemelés az éppen újrainduló gazdaság lefolytatásával járhat.

Matolcsy havi kamatemelések lehetőségét lengette be

A hazai 6 százalék felett nőhet idén , ami az egyik legjobb bővülése lehet.

Virovácz Péter szerint az inflációba csak most épül majd be a gazdaság újranyitása, így júniusban tovább emelkedő, 5,3 százalékos éves fogyasztói árindex várható. Ezután enyhülhet az árnyomás, év végére azonban ismét emelkedő trend jöhet. Az ING Bank szakembere 2021-ben 4,4-4,5 százalékos fogyasztói árindexet és 3,4 százalékos adószűrt maginflációt vár, mindkét mutató a 2-4 százalékos célsávon belül alakulhat 2022-ben. Suppan Gergely az idén 4,2 százalékos átlagos inflációra számít. Az adószűrt maginfláció a következő hónapokban futhat fel, az év vége felé elérheti a 3,9 százalékot, átlagosan pedig 3,3 százalék lehet az idén. Az elemző a jövő év közepétől 3 százalék körül stabilizálódó adószűrt maginflációra számít.

Az MNB kedden tette közzé a frissített prognózisait, a márciusi publikáció óta, 3,8-3,9 százalékról 4,1 százalékra emelték az idei átlagos fogyasztói árindexet, az adószűrt maginfláció 3,1 százalék lehet 2021-ben.

Az inflációban „helyzet van”, olyan kockázatok jelentek meg, amelyeket kezelni kell – mondta Balatoni András, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) igazgatója az Inflációs jelentés bemutatóján. Az inflációs várakozás ugyan bejött, azonban az összetétele nem a várakozásnak megfelelő volt és az inflációs csúcs tartóssága is eltér a korábbi előrejelzéstől. Az ipari árak gyorsan nőttek – húzta alá Balatoni András. A piaci szolgáltatások árváltozása egyelőre visszafogott, a várakozások alapján viszont emelkedés várható a következő hónapokban. Az inflációs alapfolyamatok lényegesen emelkedtek, amit az adószűrt maginfláció előrejelzése jelez, a pályán már számoltunk a monetáris politikai beavatkozással.

Megjött a gyorselemzés a kamatdöntésről

Kivezethetik a válságeszközöket, és év végéig fokozatosan emelhetik az alapkamatot.

 

KAMATDÖNTÉS infláció kamatemelés MNB kamat
Kapcsolódó cikkek