Astra Filmland néven 50 hektáros területen csúcstechnológiájú filmpark épül Mogyoródon egy több ütemben megvalósuló, mintegy 40 milliárd forintos beruházás részeként.

A filmpark kommunikációjával foglalkozó cég közleménye szerint az M3-as autópálya mogyoródi leágazásánál, a már ma is működő Astra Filmstúdió mellett megvalósuló filmparkban

a Magyarországra érkező nemzetközi stábok koncentráltan, egy helyszínen férhetnek majd hozzá a filmgyártáshoz szükséges kiegészítő szolgáltatásokhoz: lesznek építészműhelyek, eszközkölcsönzők, jelmezraktár és utómunka-stúdió is.

A filmparkban mély vizes medencés stúdió is épül, amely Magyarországhoz legközelebb az angliai Pinewood Stúdiókban érhető el.

Filmforgatás, illusztráció
Fotó: MTI / Kovács Tamás

A fejlesztési tervekben egy látogatóközpont kialakítása és angol nyelvű filmes képzés is szerepel. A tervek szerint a stúdió a legmodernebb igényeknek megfelelő egészségügyi és zöldszabványoknak is megfelel majd.

A beruházás több fázisban valósul meg. Az Astra 1 mellett két hónapon belül nyílik meg az Astra 2, majd egy újabb szakaszban készülhet el a harmadik és a negyedik fejlesztési ütem, amelyekben a tervek szerint elérhető lesz a repülőgépes forgatásokhoz alkalmas speciális műterem, egy komplex digitális műterem és a külső díszleteket biztosító moduláris backlot.

A beruházás – amely magyar befektetők fejlesztésével valósul meg – Európa egyik legnagyobb filmparkja lesz.

A projektre azért is szükség van, mert a hazai kapacitások csaknem száz százalékban foglaltak, a magyar műtermek és filmgyártó cégek sokszor kénytelenek visszautasítani a megkereséseket.

Rajna Gábor producer, a projekt ötletgazdája elmondta: már most több jelentős amerikai produkció érdeklődik a helyszín iránt.